Реклама / Ads
0| 5151 |01.07.2015 СВЯТ

Гърция загуби спасителни европари

.
Гърция се готви за референдум
Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22.00 часа по Гринуич снощи и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд.
 
"Програмата за финансова помощ приключи. След полунощ /средноевропейско време/ новите траншове ще бъдат недостъпни", се посочва в изявлението. В рамките на втората международна програма за помощ Гърция трябваше да получи още 7,2 милиарда евро. Втората програма за макрофинансова помощ за Гърция, задействана през февруари 2012 г., беше предвидена да приключи до 31 декември 2014 година. Впоследствие тя два пъти беше удължавана - до 1 април и до 30 юни т.г.

Междувременно Международният валутен фонд потвърди, че Гърция не е платила дължимата вноска от 1,5 милиарда евро по заема към фонда и е станала първата развита икономика с просрочени дългове към вашингтонската институция, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Неплатената вноска, най-голямата в историята на фонда, е еквивалента на дефолт спрямо МВФ, отбелязва Ройтерс. Говорителят на фонда Гари Райс заяви, че Гърция отсега нататък ще може да получава заеми от фонда само след изчистването на задълженията си.

Той потвърди, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба. Гърция трябва да внесе тази година в касите на фонда общо 5,4 милиарда евро, от общ дълг от близо 21 милиарда евро, отбелязва агенцията. Следващата вноска от 284 милиона евро трябва да бъде направена на 1 август.

Над 30 000 души се събраха вчера в центъра на Атина, въпреки проливния дъжд, в подкрепа на гласуване с "да" на референдума на 5 юли. Участниците в демонстрацията, размахващи плакати с лозунга "Ние живеем в Европа", гръмко скандираха "да" - единствено верния според тях отговор на предстоящия референдум. "На референдума, който беше утвърден с гласовете на партии като СИРИЗА, "Независими гърци" и "Златна зора", гражданите предстои да решат дали да кажат "да" или "не" на единната европейска валута, "да" или "не" на Европа", се казва в разпространено в социалните мрежи съобщение, призоваващо гражданите към демонстрация.

На 5 юли гръцкият народ трябва да реши дали правителството да приеме или да отхвърли проекта за споразумение, представен от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на заседанието на Еврогрупата от 25 юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4845 |29.06.2015 Банкова ваканция в Гърция, банкоматите с лимит до 60 евро на ден . 0| 5425 |28.06.2015 Директорът на МВФ: Референдумът в Гърция няма да има правна сила . 0| 5698 |27.06.2015 Ново! Еврозоната отказа спасителния план за Гърция след 30 юни . 0| 6026 |26.06.2015 Йотингер: Излизането на Гърция от Еврозоната е неизбежно, ако до 5 дни няма решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads