Реклама / Ads
12| 5416 |28.02.2020 СВЯТ

Гърция затвори КПП с Турция заради струпване на мигранти

.
Гърция е затворила граничния контролно-пропускателен пункт Кастаниес на сухопътната граница с Турция, съобщи АНА-МПА.
 

Според информацията затварянето на пункта е било решено заради струпване от турска страна на значителен брой мигранти и бежанци с намерение да влязат в Гърция.


От рано сутринта в Кастаниес има значителни полицейски сили, които се очаква да бъдат подсилени допълнително, за да предотвратят безконтролното влизане на хора на гръцка територия.


"Катимерини" съобщи, че тази сутрин в района на Кастаниес е регистриран инцидент, при който чужди граждани са се опитали да приближат граничната линия в края на граничната ограда, но са били отблъснати от гръцките власти.

В пълна готовност се намира от тази сутрин и гръцката брегова охрана и полицията, съобщава "Катимерини".


Един милион от общо четири милиона сирийски бежанци, които се намират в Турция от началото на кризата, се смята, че се намира на турското крайбрежие. Смята се, че ако Турция осъществи заканата си, голяма част от тях ще се опитат да преминат в Гърция или през островите в Егейско море, или през границата между двете страни по река Еврос (Марица).


Тази сутрин обаче не е наблюдавано преминаване на мигранти към островите в източната част на Егейско море.


На първо време гръцките власти са усилили патрулите на бреговата охрана, като в момента в източно Егейско море патрулират 5 кораба със 70 души екипаж. В района се намират общо 1300 служители на бреговата охрана и 50 плавателни съда. Помощ им оказват и 12 съда на Фронтекс.


По-рано източник от турското правителство заяви, че Турция няма повече да задържа бежанците, които искат да продължат пътя си от Турция към Европа. Според оценки в Турция има около 4 милиона бежанци от войната в Сирия. В отговор на опасенията от нова мигрантска вълна гръцкото правителство обяви, че засилва максимално охраната на границите си с Турция както по море, така и по суша.


Междувременно, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е провел днес телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи АНА-МПА.


По време на разговора двамата са обсъдили ситуацията в Турция и придвижването на мигранти към гръцката граница. Мицотакис е информирал Меркел за мерките, които предприема гръцкото правителство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4966 |28.02.2020 НАТО подкрепи Турция. Осъди бомбардировките в Идлиб . 0| 3656 |24.02.2020 Пясъчна буря затвори летищата на Канарските острови . 0| 4640 |11.02.2020 Температурите в Турция паднаха до минус 40 градуса . 0| 4595 |10.02.2020 Седем арестувани в Турция. Готвели терористичен акт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads