Реклама / Ads
0| 4819 |06.01.2011 СВЯТ

Газпром - играч в политиката, не в бизнеса

.
Руската газова компания Газпром е неефективен държавен монопол, чиито главни цели са политически, а не икономически. Това е мнението на американски дипломати за Газпром, публикувано в скандалния сайт Wikileaks и германският му партньор Spiegel.
 

В документите се казва също така, че Газпром може би е причастен към корупционни схеми в Русия.

Американските дипломати пишат, че е трудно да сея договори среща с топмениджърите на Газпром.

Освен това на преговорите изобщо не става дума за бизнес. Американците посочват като пример среща със заместник-председателя на управителния съвет на Газпром Александър Медведев, който предпочел да не обсъжда делата на компанията, а липсата на договор между Континенталната хокейна лига и НХЛ (Медведев е президент на КХЛ). На същата среща Медведев обвинил Украйна за газовата война в началото на 2009 г.

В материалите се цитира и разговор с неназован мениджър от Русия. По данни на американците той честно признал, че главната задача на Газпром е обезпечаване на местното население с газ на достъпна цена, а също изпълнение на социални задачи.

Едва след това мениджърът казал, че компанията трябва да увеличава капитализацията и дела си на пазара. Освен това според източника сред целите на Газпром е и засилване на контрола над глобалните световни енергийни ресурси.

Газпром е най-голямата компания в Русия, която има монополното право върху износа на газ в чужбина. Над 50 % от акциите на Газпром са собственост на правителството на страната. Преди кризата се съобщаваше, че Газпром осигурява 20% от целия бюджет на Русия, пише Lenta.ru.

Wikileaks започна да публикува американски секретни документи за операцията в Афганистан, „иракското досие“ и дипломатическа кореспонденция през втората половина на 2010 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5342 |17.10.2010 Топ мениджър на Газпром се самоуби с куршум в главата . 14| 13070 |07.07.2010 Шефове от „Газпром” в афера с публичен дом . 2| 6044 |24.06.2010 Беларус плати, "Газпром" отвори кранчето на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads