Реклама / Ads
1| 4126 |31.10.2016 СВЯТ

ЕС и ”Газпром” се разбраха за монопола на руснаците

.
”Газпром” ще позволи на страни от ЕС и големи компании-потребители да реекспортират неговия газ, а в замяна Европейската комисия няма да налага на руската корпорация глоби за милиарди евро по обвинение за злоупотреба с доминиращо положение на пазарите на страните от Източна Европа, включително България.
 

Нещо повече - руснаците може да приемат, че Еврокомисията има право да прилага антимонополното законодатество в страните от съюза. Досега "Газпром" и президентът Владимир Путин са отхвърляли такова правомощие и настояват, че те сключват договори с национални правителства и компании и не бива извън тях някой да може да диктува условия.

С подобни твърдени западни агенции и издания прогнозират в понеделник двете страни в спора да обявят, че са намерили взаимно изгоден компромис.

Ако Брюксел и "Газпром" сложат край на 5-годишното разследване, това ще се възприеме като затопляне на бизнес връзките с Европа в момент, когато политическите и дипломатически отношения с Кремъл барзо се охлаждат.

Вносителят на една трета от газа, използван в ЕС, бе обвинен миналата година, че сключва в района договори с доста по-високи цени, че има чувствителни разлики между условията за отделните държави, че блокира конкуренти и обвързва договорите за доставка със съгласието на местните власти да подкрепят руски инфраструктурни проекти.

След 150 минути преговори с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер в сряда за-председателят на "Газпром" Александър Медведев каза, че поставят "заключителните щрихи" по споразумението. На преговорите присъства и зам.-министърът на енергетиката Анатолий Яновски.

След срещата нямаше промяна в позицията на Вестагер и тя обяви, че "всички опции остават на масата", а "Ройтерс" съобщи, че според издочници, близки до руската компания, формалното представяне на споразумението може да стане в следващите няколко седмици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4627 |11.08.2015 Гърция и кредиторите се разбраха . 4| 6706 |31.10.2014 Русия, ЕС и Украйна се разбраха за газа . 5| 5761 |13.11.2011 Русия и САЩ не се разбраха за ПРО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads