Реклама / Ads
4| 9943 |08.05.2020 СВЯТ

Германия: Вината за Втората световна война е само наша

.
Германският външен министър Хайко Маас в съавторство с директора на Института за съвременна история в Мюнхен Андреас Виршинг написа специална колона в списание Spiegel за 75-годишнината от края на Втората световна война. И предупреди да не бъде пренаписвана нейната история.
 


Шефът на германската дипломация потвърди официалната позиция на Берлин, че "Германия сама носи отговорност" за отприщването на най-ужасното клане на 20 век и за Холокоста, а всички други тълкувания, които поставят под съмнение този исторически факт, са неприемливи и "несправедливи към жертвите на националсоциалистическия режим" ,


"Всеки ден в съвременната история на Германия е дълбоко белязан от печата на 8 май 1945 г. На този ден оръжията замлъкнаха над гробовете на 40 милиона убити в Европа. Ужасите на националсоциализма и убийствата на евреи свършиха. Това беше денят на освобождение за милиони бедстващи и преследвани, възпоменателен ден жертви, победа над беззаконието ", казва Маас в статията" Няма политика без история. "Този ден е цената, която германците платиха, като позволиха да се случи 30 януари 1933 г. и не можаха да се освободят от нацизма. "


"В Русия и в други държави, които бяха членове на Съветския съюз, ще помнят героите и ще проведат паради на Победата. Западните страни-съюзници също ще празнуват 8 май. На всички, които се бориха срещу националсоциалистическата диктатура, сме благодарни и до днес", - подчерта ръководителят на германското външно министерство, като отбеляза, че в Полша, балтийските републики "и някои други страни от централна, източна и южна Европа" тази дата се възприема "със смесени чувства".


Според Маас и колегата му историк германците - „не поради уж морално превъзходство“, а точно поради този травматичен опит от миналото - са длъжни да заявят своята ясна позиция в сегашната ситуация, „когато се опитват да представят нападнатите като нападатели а жертвите като престъпници. "

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4628 |25.03.2020 Новината за болния принц Чарлз окупира британските медии . 0| 4467 |28.12.2019 Полша извика руския посланик заради изказване на Путин за Втората световна война . 10| 7534 |04.09.2019 Русия заклейми Полша, че пренаписва историята за Втората световна война . 0| 4083 |29.08.2019 Автобусна катастрофа в Германия: Пострадалите са предимно деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads