Реклама / Ads
3| 6002 |02.06.2016 СВЯТ

Германският Бундестаг прие резолюция, осъждаща арменския геноцид

.
Германският Бундестаг прие днес резолюция, осъждаща арменския геноцид, извършен от Османската империя преди 101 години. Проектът бе подкрепен въпреки острите протести на Анкара.
 

С резолюцията си Германия за първи път приема, че става дума за етническо прочистване на цяла етническа група. Между 800 000 и 1,5 милиона арменци загиват при прогонването им от пределите на Османската империя през 1915 година. Документът, озаглавен "Спомен и възпоменание за геноцида над арменците и други християнски малцинства преди 101 години", бе внесен от парламентарните групи на мнозинството - консерваторите от ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия - както и от опозиционните Зелени.

 

Турция се опита да окаже натиск и да спре приемането на резолюцията, като обяви, че съжалява за масовата смърт на християни, но отказва прогонването да бъде окачествено като геноцид.

 

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че приемането на подобна резолюция ще има тежки последствия за икономическите, дипломатическите, обществените, политическите и военните отношения между Германия и Турция.

 

На гласуването не присъстваха тримата най-важни политици в Германия - канцлерът Ангела Меркел, вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. И тримата се оправдаха с програмата си, но е практика програмата на политиците да се променя при важни гласувания в Бундестага, на които те искат да присъстват. И тримата обаче обявиха задочно, че подкрепят текста на документа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4339 |23.05.2016 Юнкер: ЕС трябва да приеме 2 млн. бежанци . 0| 4620 |12.04.2016 Полицаите готови за протест, ако се приеме закона за МВР . 0| 4396 |10.04.2016 Стипендианти на ЧЕЗ ще кандидатстват в университети без приемен изпит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads