Реклама / Ads
4| 7271 |29.03.2018 СВЯТ

Глас от пожара в Кемерово: ”Мамо, защо не ни спасяват?”

.
Роднини на загинали при пожара в неделя в търговския център в сибирския град Кемерово, при който загинаха 64 души, включително 41 деца, подадоха в прокуратурата жалби срещу министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации (МВР и МИС). Според тях пожарникарите и спасителите са действали неефективно, пише руският в. ”РБК”.
 
Изданието разказва как дъщеря на една от тъжителките - едно от петте й загинали деца, викала по телефона: "Мамо, защо не ни спасяват?", как майка й паднала на колене пред пожарникарите, но те "отвърнали равнодушно: С нищо не можем да ви помогнем", защото чакали специална техника.

Вчера шефът на местния клон на МИС Александър Мамонтов заявил за всекидневника, че пожарникарите "направили всичко възможно", евакуирали от сградата над 100 души, "спасили повече от 20". Пострадали огнеборци се връщали на местопроизшествието, щом получели първа помощ.

Прокуратурата вече проверява жалбите на опечалени роднини по повод бездействието на спасителите, посочва "Московский комсомолец".

Двете ведомства, разследващи причините за пожара - МИС и федералното следствие, стигнаха до различни изводи.

Следственият комитет настоява, че е имало късо съединение, за което според него ще отговарят арестуваните вече служители от търговския център. А местните пожарникари наред с обвиняемите по делото са убедени, че някой е внесъл в комплекса открит огън, пише изданието.

"Ще забележи ли Кремъл траурните протести", пита в заглавие "Независимая газета".

Пожарът в Кемерово предизвика вълна от стихийни улични прояви, включително траурни акции в десетки градове на Русия. В Москва, на други места и в самия град Кемерово имаше и политически претенции към властта. Експертите са убедени, че Кремъл вече се готви да реагира срещу тези бавнопротичащи масови вълнения, наподобяващи според тях големите протести срещу президента Владимир Путин в Москва през 2012 г.

Почитайки паметта на жертвите, хората поднасят на импровизирани мемориали из руските градове цветя, свещи и детски играчки. В Кемерово хиляди излязоха на централния площад, за да искат оставката на губернатора Аман Тулеев и истината за броя на загиналите, премълчаван според тях от властта.

Изданието цитира издигнати в Москва политически лозунги за оставка на Тулеев, но и на президента Владимир Путин. Към протестите там се присъединиха опозиционери като Алексей Навални и Григорий Явлински.

Аналитици отбелязват, че властите в Русия са донякъде объркани, но това е временно, а може би само така изглежда. Защото например ръководството на Кемеровска област вече втори ден говори за външни сили, стоящи зад протестния митинг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5802 |28.03.2018 Каталунският парламент гласува Пучдемон да бъде преизбран символично . 0| 5686 |27.03.2018 41 от загиналите в пожара в Кемерово са деца . 0| 6222 |26.03.2018 Жертвите на пожара в Кемерово вече са 53 . 0| 6596 |21.03.2018 Депутати в Косово спряха гласуване с газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads