Реклама / Ads
2| 5535 |07.09.2011 СВЯТ

Главорез на Кадафи избягал в България

.
М. Кадафи
Салех Ибрахим ал Мабрук, един от главорезите на Кадафи, отговорен за екзекуциите на либийски студенти, както и за убийството на британската полицайка Ивон Флетчър през 1984 г., е избягал в България малко преди режимът в Триполи да падне.
 

Това обявили два независими либийски източникапред "24 часа". Либийската опозиционна телевизия пък съобщи, че Салех Ибрахим ал Мабрук е получил убежище в България. Информацията обаче не бе потвърдена.Преди дни в интернет се появи и запис със скрита камера, озаглавен "Салех Ибрахим на летището в Джерба, преди да замине за България". Авторът на видеофилма засега остава неизвестен, но очевидно е разконспирирал бившия висш функционер на страховитите Революционни комитети на Кадафи. Салех Ибрахим е сниман с камера на мобилен телефон, докато се суети около дипломатическо куфарче и бележник с телефонни номера на най-близкото до либийската граница тунизийско летище. Той е издебнат отдалече, но после човекът с камерата се приближава достатъчно близко и в продължение на минута прави опити да заснеме в кадър отблизо лицето му. Накрая успява да го хване много ясно в профил и анфас, така че да няма никакво съмнение, че беглецът е именно човекът, когото британската преса обяви за отговорен за смъртта на Флетчър заедно с още трима.

 

Двама от тях също са в неизвестност, а третият бе намерен мъртъв в Триполи онзи ден. Кадрите със Салех Ибрахим от летището в Джерба са качени на различни места в интернет. В сайта youtube например има поне четири филмчета със заглавия на английски и арабски език. Единият е допълнително монтиран с негова сравнително актуална снимка и надпис, че е военнопрестъпник. Навсякъде обаче е упоменато, че заминава за България. Междувременно в. "24 часа" се сдоби с копие от официален документ, в който се посочва, че Салех Ибрахим ал Мабрук ще посети страната ни и търси срещи с "представители на най-високо ниво". Нотата, изпратена до българското Министерство на външните работи от либийското посолство в София, носи датата 19 юли 2011 г. Това е близо месец преди бунтовниците да превземат Триполи, и вероятно чрез това посещение Салех Ибрахим е подготвял бягството си от джамахирията.

 

Според документа той е трябвало да бъде придружен от високопоставен либийски дипломат на име Ахмад Али Джаруд.

"Става дума за шефа на европейската дирекция в либийското външно министерство. Но Ахмад Джаруд е бил само за дипломатическо прикритие, иначе в София не биха обърнали внимание на Салех Ибрахим, който по това време като официален отговорник за висшето образование в Либия едва ли е имал толкова важна работа в България." Това коментира бивш либийски дипломат, служил преди време у нас. Да, в министерството наистина се получи нота с искане да приемем Салех Ибрахим и още един дипломат, но ние отказахме това посещение, след като бяхме предупредени от съответните служби, казаха от Външно. От министерството уточниха още, че след направена справка в електронната система лице на име Салех Ибрахим ал Мабрук не е получавало убежище в България. Както и не е било давано убежище на никакви либийски граждани. На въпрос възможно ли е либиецът да е влязъл в България под чужда самоличност от МВнР отговориха, че не е изключено, но това вече не е от тяхната компетентност. От Външно не казаха която точно служба ги е предупредила за пристигането на Ал Мабрук и е подала навременна информация за истинската му самоличност. Най-вероятно става дума за военното разузнаване, което следи много отблизо случващото се в Либия и към момента подава най-адекватната информация, коментира източник на 24 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5069 |04.09.2011 Затягат примката около полковник Кадафи . 1| 5126 |01.09.2011 Алжир не желае да даде подслон на Кадафи . 4| 5660 |30.08.2011 Втората жена на Кадафи избягала в Алжир . 8| 5708 |28.08.2011 Кадафи сдава властта?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads