Реклама / Ads
1| 5527 |03.07.2010 СВЯТ

Гръцките зелени ще вгорчат живота на Бойко Борисов

.
На Балканите започва война в туризма за привличане на нови клиенти. В условията на задълбочаващата се криза в частният бизнес и властите в Гърция търсят много активно допълнителни начини за привличане на нови туристи Гръцките депутати от групата на Зелените в Европейския парламент ще вгорчат живота на Бойко Борисов.
 
Премиерът ни, който в началото на годината по време на блокадата на гръцките фермери на границата, се похвали, че е голям приятел със социалиста Георгиос Папандреу, ще трябва да се справя с поредната инициатива срещу България, подета от гръцки евродепутати.

Михаил Тремопулос, от Групата на Зелените в Европейския парламент, е изпратил през май и юни до Европейската комисия (ЕК) списък със запитвания относно България. Те са в седем области, в които според Тремопулос страната нарушава европейското законодателство и се отнасят до подозрения за незаконна държавна помощ за заменки на гори около връх Перелик, връх Ком и край устието на река Камчия. Според евродепутата българското правителство е предоставило незаконна държавна помощ в проекта за Перелик в размер на 100 млн. евро, за заменките край връх Ком - на 5.5 млн. евро, а край устието на река Камчия - на 138 млн. евро.

Бойко Борисов няма да може да иска помощ от Георгиос Папандреу за дипломатично разрешаване на конфликта. Едни от най-яростните протести срещу антикризисната програма на социалистическото правителство на ПАСОК се организират именно от комунистите и зелените в Гърция, отбелязват политически анализатори. Единствената възможност пред правителството на Бойко Борисов е да излезе с ясна и твърда позиция пред Европейската комисия по въпроса за заменките на гори около вр. Перелик. Вр. Ком и устието на р. Камчия. При налагането на мораториума през миналия септември върху заменките единствено проектът „Супер Перелик” успя да се промъкне през забраната, гласувана в парламента от депутатите на ГЕРБ.

Огромният масив, с който се раздели държавата, е разположен в Смолян, Пампорово и Мугла. Срещу него общината даде на държавата общо 10 000 дка на различни места - в Смолян, Широка лъка, Пампорово и Смилян.  Основните акционери в проекта са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма "БК проджект". Асенов е собственик на фирма "Уинтер спорт", преобразувана по-късно на Спортно-туристически център "Перелик". Както в. "Сега" писа, "БК проджект" се управлява от Людмил Карауланов, а самата фирма е регистрирана на адреса на редакциите на вестниците "Капитал" и "Дневник" - ул. "Иван Вазов" 16 в София.

Финансови партньори на "Перелик" са "Булброкърс" и "Алфа финанс холдинг", собственост на издателя на двата вестника Иво Прокопиев, и американският фонд "Грамърси файненшъл сървис". Това не е първата горска заменка за този проект. Подобна сделка Кирил Асенов направи и по-рано. След като получи сертификат за инвеститор първи клас. На 26 юли 2006 г. "Перелик" получи с подписа на бившия аграрен министър Нихат Кабил 2401 дка гори в Смолян и Пампорово срещу терени в различни краища на страната - Троян, Габрово, Плачковци, "Русалка".

До 2007 г. Спортно-туристически център "Перелик" взе и 2123 дка ниви в Смолянско отново чрез заменки, като вместо това даде на държавата свои 27 ниви с почти същата площ. Част от тази замяна е осъществена през юли 2005 г. от Асенов чрез фирмата му "Уинтер спорт".

Поне 138 милиона евро нерегламентирана държавна помощ е предоставило правителството чрез заменки на гори край устието на река Камчия, алармира също Тремопулос. Заменките са извършени през 2007 г. в полза на частни инвеститори.
Става дума за 450 дка в района на Камчия. Там ще бъдат изсечени дърветата и горите, за да може да бъде построен нов курорт. Вина за заменките на горите имат министър Нихат Кабил и шефът на Агенцията по горите Стефан Юруков.

Не само скандална заменка е била нужна за придобиването на апетитния парцел между устието на р. Камчия и курорта Шкорпиловци. За да стане това, един от последните девствени плажове на българското Черноморие първо е сменил статута си няколко пъти от плаж на горски фонд, след това е станал пасище, а после е изваден и от списъка на защитените местности с решение на ВАС. В случая защитената местност се явява буферна зона на резервата Камчия.

Михаил Тремопулос е евродепутат от Групата на зелените в Европейския парламент и бивш журналист по теми, свързани с екологията. Той е заместник-председател на парламентарната комисия по регионално развитие, където се бори за по-прозрачно управление на еврофондовете. По-рано тази година той беше сред евродепутатите, които настояваха България да създаде хранилище за ядрени отпадъци с парите от допълнителните европейски компенсации за затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

Тремопулос редовно се обръща към комисията с въпроси, свързани с подозрения за нарушаване на европейското законодателство в страните-членки, особено в областта на околната среда. Той дори води кампания срещу използването на цианида в златните мини в Челопеч и Крумовград, както и в нарочните инсталации в Горубсо Кърджали и КЦМ Пловдив.
Инициативата на Тремопулос срещу новите ни инициативи за развитието на нови туристически дестинации има за цел да се премахне заплахата от появата на нови конкуренти на гръцките зимни курорти.

Един от най-модерните и бързо разрастващи се планински курортни комплекси в Гърция е планината Парнас и по-специално гр. Арахова. Въпреки бурното развитие на туризма, мястото е съхранило своите традиции, едновременно предлагайки и всички удобства и развлечения. На около двадесетина минути път с кола се намират и руините на прочутото Делфийско светилище.

Самият ски курорт разполага с две основни бази – Фтеролака и Келария. Те са сред най-добре организираните и оборудвани ски центрове в цяла Гърция. И двете места разполагат с нестандартни писти за напреднали извън пределите на обичайните трасета. В самия ски курорт хотели няма, така че туристите нощуват или в Арахова или в Делфи.

Свети Афанасий е другото живописното селце, където може да отседнете, ако изберете Каймакчалан за зимния си отдих в Северна Гърция. Благодарение на отдалечеността му от големите градове тук цари тишина, спокойствие и неповторим природен колорит. Каймакчалан е най-високият гръцки връх – 2480 м. От него тръгват 13 писти с обща дължина около 15 км и различна степен на сложност – червена, сина, зелена. Един от най-големите ски курорти на Гърция разполага и с детски писти с дължина от 500 до 2500 м.

Развитието на проекта „Супер Перелик” в Родопите е сериозна конкуренция с възможностите си за привличане на туристи от Балканите. Едно от емблематичните места в региона е църквата „Пророк Илия”, намираща се на самия връх. И тъй като интересът към нея е огромен, за удобство на туристите от центъра на курорта до горе регулярно пътува гъсенична машина. Друго, което ще ви впечатли, е сноубарът, разположен на височина от 2069 м – прекрасно кафене в близост до лифтовете, предлагащо неповторими гледки. В условията на задълбочаващата се криза в туризма държавните органи и частният бизнес в Гърция търсят много активно допълнителни начини за привличане на нови категории туристи - любителите на спортния туризъм.

Тенденцията се зароди още по време на 28-те летни олимпийските игри в Атина през 2004, когато Атина натрупа опит в организирането на големи спортни състезания. Характерно за туристическите изложения и пазари през последните месеци бе появата на нови оферти, които съчетават утвърдени туристически дестинации с обекти за практикуване на спорт. Туроператорите отчитат повишаващ се ръст в продажбите на пътувания, в които се използва това комбиниране. В съвременния живот спортът и туризмът са свързани много тясно. Милиони хора по целия свят пътуват, като основната цел на пътуването им е да съчетаят променят усещането за отпуск с любимото занимание.

За тях се организират специални изложби на различни видове спорт. Туризмът, активният отдих, са включени в различни дейности, организирани от асоциациите по спортове. Най-популярни спортно-туристически дейности са планинското и шосейно колоездене, скалното катерене, ориентирането, рафтинг, кану, спалеологията, спортния риболов, ветроходството, голфът, конната езда, ските, сноубордът, уиндсърфът, подводният риболов, водните ски.

През последните години Гърция много активно се опитва да развие туризма си в тази насока. Един добър пример за това е уиндсърфинг академията на остров Родос, която провежда ежегодни състезания от 1992 г. на плажа Ялисос. През годините записванията на участниците са се увеличавали средно с 10% като през с 2008 г. броят на туристите, които идват, за да наблюдават състезанието достигна 26 хиляди души.

Bulgaria News
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4838 |01.07.2010 Турция и Израел с тайна среща на високо ниво . 0| 5227 |01.07.2010 Кр. Вулф - най-младият германски президент . 1| 5996 |30.06.2010 Кандидатът на Меркел с провал на президентските избори . 1| 5429 |29.06.2010 Свлачище спря влака София-Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads