Реклама / Ads
2| 5280 |15.12.2012 СВЯТ

Хамас може да бъде озаптен

.
Когато станеш на 25, вече е крайно време да пораснеш, да се изправиш срещу реалността. Това, на което гледаш като придържане към идеалите от младостта ти, може да изглежда като незряло и безразсъдно поведение в очите на другите.
 

Затова е добре при навлизането в тази възраст да можеш да поемаш отговорност за действията си, тоест да започнеш да се държиш като възрастен.
 
Според британския вестник „Телеграф” в поведението на палестинската групировка Хамас все още има само наченки на зрелост. Тържествата по повод 25-ата годишнина от създаването на организацията преминаха както обичайно – с демонстриране на огнева мощ и послания, че Израел трябва да бъде заличен, а Палестина освободена сантиметър по сантиметър.

Но въпреки старата риторика, промяната при Хамас изглежда неизбежна, особено в светлината на скорошния конфликт с Израел. Както редица други радикални групировки, поели политическата власт, ръководството на Хамас неизбежно ще трябва да направи болезнен избор между идеологията си и приспособяването към управленската реалност.

Дълго време Хамас страдаше от вътрешни боричкания за власт между командирите в Газа, които отказват всякакви преговори за компромис с Израел и лидерите в изгнание, които са по-скоро склонни на дипломация.

Изборът обаче е затруднен от обстоятелствата. Ивицата Газа е под икономическа и военна блокада, откакто Хамас пое властта в автономията през 2006 г. Това прави прехода от бунтовническо движение към управляващата политическа сила особено мъчен.

В последните години имаше немалко сигнали, че Хамас се готви за промяна. Ръководителят на движението Халед Мешал в няколко интервюта е давал да се разбере, че организацията му е склонна да се примири със съществуването на държава Израел, стига палестинците да си върнат окупираните през 1967  г. територии.

Разбира се, когато става въпрос за популистки, приповдигнати речи (каквото Мешал произнесе при визитата си в Газа преди няколко дни), признаването на Израел не стои на дневен ред. Защото противоречи категорично на доктрината на Хамас, изпълнена с антисемитизъм и клетви за тотално унищожение на еврейската държава.

Все повече анализатори са на мнение, че светът не може да продължава да заклеймява Хамас и неговите терористични практики, без да даде шанс на тази организация да излезе изпод камъка, под който е създадена.

Израел изглежда започва да разбира това. Факт са директни преговори между Тел Авив и представители на радикалната групировка с ясни условия – вдигане на икономическото ембарго срещу спиране на ракетните атаки към израелска територия.

Израелският политически елит осъзнава, че въздушните нападения по цели в Газа, при които често има множество цивилни жертви, само усилват влиянието на крайните формирования на Хамас.

Дори има информации, че самият Бенямин Нетаняху е готов да приложи стратегия, по силата на която на Хамас ще бъде отредена роля на „полицай” в Газа, който да озаптява екстремистите. В замяна палестинското движение ще бъде признато от Тел Авив. Тази схема вече работи сравнително успешно на Западния бряг, контролиран от Фатах.

Ако Хамас получи правото реално да упражнява властта си в Газа, по-дипломатично настроените течения в движението ще получат тласък, за да преследват политически цели като спиране на враждата с Фатах и създаването на близки контакти с умерени регионални сили като Египет, Катар и Турция. От тази отправна точка широката маса за мирни преговори с посредничество на редица влиятелни чуждестранни представители изглежда не чак толкова нереална перспектива.

А изолирането на екстремистите ще стане по естествен път. Хамас ще може да порасне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5838 |22.11.2012 Израел и Хамас постигнаха примирие . 0| 4971 |14.11.2012 Бюджет 2013-а на ЕС се провали преди да бъде гласуван . 0| 5033 |04.10.2012 Русия може и да се лиши от YouTube . 14| 6500 |16.01.2012 Европа е без бъдеще, ако Германия и Франция не се договорят?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads