Реклама / Ads
0| 4422 |20.09.2015 СВЯТ

Хиляди мигранти преминаха в Австрия от Унгария

.
Хиляди мигранти навлязоха в Австрия от Унгария, предаде Асошиейтед прес. Австрийската полиция съобщи, че около 6700 души са дошли от Унгария, след като бяха блокирани заради спорове между европейски страни, които затваряха гранични пунктове или издигаха нови огради за спиране на мигрантския поток.
 

Някои мигранти вдигаха радостно ръце към небето при прекосяването на границата, но постъпват и съобщения, че семейства са били разделени при борбата за места по автобусите. От унгарската страна на границата Хала Катиб от Дамаск и трите й дъщери плачеха неутешимо. "Искам да отида в Германия. Съпругът ми е в Германия. Дошла съм съвсем сама в тази страна. Моля ви, пуснете ме. Изтощена съм. И аз, и децата сме изтощени", нареждаше тя. Мигранти, които се бяха насочили към Хърватия, след като бяха отблъснати със сълзотворен газ и водни оръдия на унгарско-сръбската граница, бяха върнати с автобуси обратно в Сърбия или Унгария, след като Хърватия заяви, че не може да поеме пристигналите от сряда 20 700 души.

 

Насочилите се от Хърватия към Словения в опит да намерят друг път към Австрия се сблъскаха със затворени мостове и словенските полицейски части за борба с безредици. Полицията в Словения съобщи, че над 1000 мигранти са влезли в страната, но още стотици чакат на границата. Унгарската армия съобщи, че изпраща още 500 войници за подсилване на границите си. Европейският комисар за разширяването Йоханес Хан предложи да се дадат 1 милиард евро на Турция за справяне с мигрантската криза. Около 150 мигранти влязоха в Австрия пък от Словения, като това е първото регистрирано преминаване на мигранти през границата между тези две страни, предаде Франс прес.

 

Мигрантите и бежанците, които се опитват да достигнат богатите държави на Западна и Северна Европа, са прехвърлени в град южния Шпилфелд, където са поети от Червения кръст. Оттам те ще бъдат закарани в приемни центрове в Грац и Фелдкирхен. Няколко малки групи са прекосили границата на различни места, съобщи полицията. Жена, която току-що родила, е била закарана в болница, каза говорител на Червения кръст. Местната полиция очаква и други мигранти през тази граница. Словенските власти са създали малък център за прием и регистриране на мигранти в пограничното градче Горня Радгона, пише БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4498 |18.09.2015 В Одрин имигранти плашат с гладна стачка . 2| 4810 |16.09.2015 Стотици мигранти пренощуваха на магистралата между Сърбия и Унгария . 1| 4778 |12.09.2015 Орбан защити поведението на полицията към мигрантите . 8| 6012 |05.09.2015 Унгария изпраща автобуси с хиляди бежанци на Австрия и Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads