Реклама / Ads
1| 4434 |21.02.2019 СВЯТ

Хиляди младежи излязоха на протест с искане за мерки срещу климатичните промени в Белгия

.
Грета, с плаката, се превърна в лице на недоволството
Над 15 000 младежи протестираха за пореден път в големите белгийски градове с искания за мерки срещу климатичните промени.
 

В шествието в Брюксел се включи и 16-годишната Грета Тунберг - шведското момиче, което стана вдъхновител на многохилядните ученически протести в Западна Европа. Тунберг изнесе реч на конференция, на която присъства и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

Грета Тунберг беше посрещната като герой от връстниците си в Брюксел. Журналистическият интерес към нея беше толкова огромен, че се наложи полицията сериозно да я охранява. В белгийската столица тя дойде с влак, защото според нея самолетите твърде много замърсяват природата.

За пореден четвъртък белгийските деца протестираха с искания политиците да се събудят и вземат спешни мерки срещу глобалното затопляне и климатичните промени.

По-рано днес Тунберг произнесе реч и на конференция, в която участва и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

 

Грета Тунберг - екоактивистка от Швеция: Ако все още ни казвате, че губим ценно учебно време да протестираме, нека да ви напомня, че политическите лидери загубиха десетилетия, отказвайки да предприемат действия. И понеже нашето време изтича, ние решихме да действаме. Ние започнахме да разчистваме хаоса, които вие създадохме и няма да спрем докато не го направим.


Юнкер приветства действията на децата в защита на климата и каза, че самият той е протестирал като млад, но в събота, а не през учебно време. Той припомни, че разлика от Америка и Доналд Тръмп, Европа е подкрепила Парижкото споразумение за климата.

 

"Огледайте се наоколо, вижте растенията, цветята и вие ще разберете, че започна да става нещо много опасно. Затова например Еврокомисията лансира програма за защита на пчелите, нещо, заради което американците ни се смяха. Но за нас пчелите са също толкова важни, колкото и господин Тръмп. Думите му обаче не убедиха протестиращите деца и те обещаха действията им продължат", каза Юнкер, цитиран от БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4218 |26.01.2019 „Жълтите жилетки“ отново излязоха по улиците на Франция . 0| 4115 |08.12.2018 Промени в трудовите закони накараха хиляди да протестират в Будапеща . 0| 3788 |24.11.2018 Хиляди в Чехия викат ”оставка” за Бабиш . 1| 3872 |31.10.2018 Хиляди на протест срещу корупцията в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads