Реклама / Ads
2| 6130 |19.06.2013 СВЯТ

Хиляди участваха в „стоящ протест“ на „Таксим“

.
Хиляди хора из цяла Турция във вторник се присъединиха към акцията, започната в понеделник вечерта от само един протестиращ на истанбуслкяи площад „Таксим“.
 

 „Стоящият човек“ - така се казва новата форма на протест. В Истанбул, Измир, Анталия, Ескишехир, в много други градове на страната и дори зад граница в течение на целия ден в определено време, уговаряно предварително в социалните мрежи, хората се спираха и мълчейки, без да се движат изразяваха своя протест срещу властта. Около десетина човека замряха във фоайето на Двореца на правосъдието в Анкара. Мнозина не се ориентираха на определено време, а стояха толкова, колкото могат. Масовият „стоящ протест“ продължи до късно вечерта. Над хиляда души стояха на „Таксим“, а духът им бе подиган от танцова двойка.

„Ататюрк винаги здраво е стъпвал на земята, почти на всичките картини и снимки той е такъв. Ние също не трябва да се предаваме. Ние стоим и няма да се пречупим. Протестът продължава“, заявиха участници в протеста.  Местните наблюдатели отбелязват такъв вид протест означава много за самите негови участници и за правителството. По своята същност той представлява бойкот. А отношението на властите към пацифистите става показателно за обществото. Вътрешният министър Муамер Гюлер заяви във вторник, че полицията няма да пречи на така наречените протести на „стоящия човек“, докато тези протести не нарушават обществения ред и не влияят върху ежедневието.

Междувременно полицията задържа във вторник няколко участници в “стоящия“ протест, което предизвика остри критики по адрес на правителството. Редица местни политолози определиха арестите като грешка и антидемократично явление.
Като цяло ситуацията в Турция се нормализира. В Анкара и редица други градове по улиците почти не се виждат стражи на реда. Не се съобщава и информация за сблъсъци, макар че в Адана полицията претърсва частни автомобили, а в Ескишехир около 10 000 демонстранти бяха призовани да прекратят неразрешено шествие.

Сега демонстрантите призовават своите съмишленици да не провокират безредици, а да ударят по портфейла на правителството и търговските структури. Предлага се да се бойкоторират в течение на четири месеца (до 18 октомври) всичките проправителствени компании, медии, банки, големи магазини, предприятия в сферата на услугите.

В списъка на подлежащите на наказание попаднаха и няколко луксозни хотела в района на „Таксим“, които затвориха вратите си за демонстрантите, когато полицията щурмуваше парк „Гези“. За разлика от тях, например, хотел „Диван“ в течение на три седмици помагаше на демонстрантите и дори разреши в лобито му да бъде разположена полева болница. Собственикът му заяви, че ще уволни всички служители, ако хотелът затвори вратите.

Десетки кафенета и ресторанти също са в немилост пред демонстрантите, защото затваряха врати още при началото на вълненията. В списъка има и чуждестранни автомобилни производители, които не допускаха в изложбените си салони демонстрантите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5856 |22.05.2013 Брюксел ограничи банкери с доход над 500 хиляди евро годишно . 1| 6275 |27.12.2012 Снежна буря вилнее над САЩ, хиляди полети са отменени . 1| 5643 |11.03.2012 Хиляди унгарци на крак срещу автокрацията . 2| 5172 |17.01.2012 Хиляди на протест в Букурещ и тази нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads