Реклама / Ads
17| 5625 |15.10.2010 СВЯТ

Хитлер се появи в Берлин, шокира германците

.
Адолф Хитлер
„Хитлер и немците” се казва изложбата, която откриха в Берлин в Историческия музей. Това съобщи агенция Франс прес. Събитието хвърли в шок жители на германската столица, които не вярваха на очите си, как Фюрера "оживявя" чрез произведения на изкуството.
 
Сред експонатите на изложбата има пропагандни плакати от времето на нацизма, бюстове на Хитлер, негови униформи, детски играчки и карти за игра и вещи от времето на Втората световна война, в която загинаха десетки милиони души.
Инициаторите на скандалната експозиция обаче не показват лични вещи на Фюрера, както сами обясняват, от принципни съображения. Действителната причина обаче била опасения от протести. Няма и записи с речи на Хитлер, с които много се гордеели нацистите от Третия райх. Затова пък посетителите ще видят експонати, които разказват за съдбата на политическите противници на фашизма и евреите. Организаторите се надяват точно с тези експонати да избягнат обвиненията в пропаганда на нацизма.


Част от експонатите.            фото ©AP

Целта ни е да обясним по какъв начин се е създал култът към личността на Адолф Хитлер. Става дума за историческа памет, а не за идеологически препратки, категоричен е Ханс-Улрих Тамер, един от инициаторите на скандалната изложба.
Сред снимките, които отразяват срещи на Хитлер с политици от онова време, е и тази с цар Борис Трети при посещението му в Германия.

Експозицията ще приема посетители до 6 февруари 2011 година.

Изложбата е скандална и е доста спорно дали младите хора ще разберат посланието, че Фюрера е виновник не само за националната катастрофа, но и за трагичните събития, въвлекли света в най-мащабната и унищожителна война в историята на човечеството, възмущаваха се от неправителствени организации в Германия. Те ще организират протести и ще поискат от правителството да се намеси и експозицията да бъде закрита.

Журналисти се шегували на откриването, че очакват отговорът на Москва - изложба за Сталин и лагерите в Сибир.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4937 |15.10.2010 Взеха на мушка Берлускони, укривал данъци . 0| 5255 |14.10.2010 Дилма Русеф с гърди напред на изборите в Бразилия . 7| 6082 |14.10.2010 САЩ разкриха болничната измама на века . 0| 5049 |14.10.2010 Чилийските миньори - медийни звезди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads