Реклама / Ads
0| 6383 |17.07.2012 СВЯТ

В ход е „Вулканът на Дамаск и земетресенията на Сирия"

.
Сирийските бунтовници тръгнаха на мащабна офанзива. Операцията се предприема „в отговор на масовите убийства и варварските зверства".
 

Сирийските бунтовници обявиха, че предприемат мащабна офанзива. Операцията е наречена „Вулканът на Дамаск и земетресенията на Сирия".

В изявление на базираното в Хомс Обединено командване на бунтовническата Свободна сирийска армия се посочва, че операцията се предприема „в отговор на масовите убийства и варварските зверства", извършени от режима на президента Башар Асад.

 

Бунтовниците ще предприемат атаки срещу всички позиции на силите за сигурност в градовете и в провинцията, за да провокират ожесточени сблъсъци с правителствените сили и да ги призовават да се предадат.

В комюникето се призова да бъдат обкръжени всички контролни постове на полицията, армията и проправителствените милиции шаббиха, да се водят сражения с тях, за да бъдат унищожени.

 

Свободна сирийска армия приканва също да се нанасят удари по всички международни шосета, за да се пресекат маршрутите за снабдяване.

Бунтовниците заявяват, че ще смятат за легитимни цели всички чужди военни, намиращи се на сирийска земя, както и съюзниците на режима като ливанското движение Хизбула и иранските революционни гвардейци, иракски милиции и палестински фракции, подкрепящи Башар Асад.

 

Операцията е "първи стратегически етап за създаване в Сирия на пълно и тотално гражданско неподчинение", се казва в комюникето.

Международните агенции коментират, че режимът на Башар Асад очевидно губи позиции, след като вчера по улиците на столицата избухнаха ожесточени престрелки, които, според местните жители, са най-сериозните сблъсъци в Дамаск от началото на бунтовете преди 17 месеца. Асад понася и други удари, след като високопоставени фигури на режима продължиха да преминават на страната на опозицията. Този път това са бившият ръководител на сирийската оръжейна програма и високопоставен дипломат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6166 |15.07.2012 Министър надживя атентат . 0| 7224 |14.07.2012 Атентатор се взриви на сватба в Афганистан . 3| 6387 |13.07.2012 Миг Джагър: Никой не очакваше Rolling Stones да оцелее 50 г. . 1| 6179 |11.07.2012 Башар aл Асад извършвал етническо прочистване?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads