Реклама / Ads
0| 5031 |05.04.2011 СВЯТ

Хванаха виновника за атаките над Дубровник

.
Двадесет години след бомбардировките срещу хърватския град Дубровник сръбската полиция успя да залови Божидар Вучуревич - един от най-близките сътрудници на бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич.
 

Той е арестуван при опит да премине границата между Босна и Херцеговина и Сърбия на ГКПП Каракай, на основание на издадена международна заповед за арест от Хърватия, предаде Бета.

Властите в Загреб обвиняват Вучуревич, който в началото на 90-те години на миналия век бе председател на общинския съвет Требине, за основен виновник за бомбардировките срещу Дубровник.

Божидар Вучуревич е сред основателите на партията на Радован Караджич - Сръбска демократическа партия. От близо три години Караджич се намира в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Срещу него е повдигнато обвинение за извършване на военни престъпления и геноцид по време на войната в Босна и Херцеговина /1992-1995г./.

По неофициална информация, освен босненски Божидар Вучуревич притежава и сръбски паспорт, но това не пречи той да бъде екстрадиран. От късно снощи той се намира в ареста на полицейското управление в Мали Зворник. Говорителят на хърватската полиция Крунослав Боровец каза, че е научил от медиите за задържането на Божидар Вучуревич.

Припомня, че по време на сръбската агресия срещу Хърватия бе подложен на жестоки бомбардировки от октомври 1991 до май 1992 година. След края на войната започна възстановяването на града със съдействието на ЮНЕСКО. Градът е възстановен в древен стил, за да се съхрани автентичния стил. Старата част на Дубровник е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5412 |13.12.2010 Хванаха педофил работил в детски ясли в Холандия . 0| 7033 |02.11.2010 Хванаха 160 хил."български" $ в Молдова . 0| 4796 |08.07.2010 Хванаха нигериец със 70 детски трупа в чували

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads