Реклама / Ads
5| 4961 |11.12.2015 СВЯТ

Як кютек в украинския парламент

.
Арсений Яценюк
Пленарното заседание на парламента на Украйна, на което премиерът Арсений Яценюк представи пред депутатите годишен отчет за работата на кабинета си, се превърна за кратко в бойно поле, предадоха Франс прес и Ройтерс.
 

 Докато особено непопулярния в последно време министър-председател обясняваше каква работа е свършил кабинетът му, към него се приближи Олех Барна, депутат от парламентарна група на партията на президента Петро Порошенко. Барна от няколко дни събира подписи за задействането на процедура за отстраняването на Яценюк от премиерския пост, отбелязва АФП.

 

Приближавайки се до премиера, депутатът му връчи букет с рози, а после се опита със сила да го избута от парламентарната трибуна, като обгърна кръста му с ръце и го повдигна от земята. Яценюк, стараейки се да запази спокойствие, се вкопчи в трибуната и тогава на помощ му се притекоха депутати от неговата партия. Последва блъсканица с народни представители от пропрезидентската партия, от която е Барна. Сред кратка схватка, в която никой не пострада, обстановката се успокои и тогава Яценюк припомни на депутатите, че парламентът не е цирк, нито шоу. Това е срам за нашата държава, обяви депутатката от неговата партия Виктория Сиумар.

 

Председателят на парламентарната група, от която е Барна, Юрий Луценко, поднесе извиненията си за инцидента и каза, че колегата, който го е предизвикал, ще бъде наказан за този недопустим акт.

 

Подобни схватки далеч не са рядкост в украинския парламент. Днешната "битка" обаче извади наяве разногласията в управляващата прозападна коалиция, която е съставена от четири партии. Сред тях са "Блокът на Петро Порошенко" и Народният фронт на Яценюк. Тези партии трудно се разбират помежду си в момент, когато Киев продължава конфронтацията с проруските сепаратисти в източната част на страната и Украйна е затънала в дълбока икономическа криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4235 |09.11.2015 Каталунският парламент одобри декларация за независимост . 3| 4865 |25.10.2015 И Полша гласува, но за парламент . 0| 4301 |24.10.2015 Опозицията обгази косовския парламент . 0| 4210 |08.10.2015 Новото гръцко правителство получи вот на доверие от парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads