Реклама / Ads
5| 6053 |29.02.2012 СВЯТ

Интерпол удари 25 Anonymous

.
Източник: източник
Властите в Аржентина, Чили, Колумбия и Испания са арестували 25 души и са конфискували 250 компютърни конфигурации, лаптопи, IT-устройства и мобилни телефони, съобщи Интерпол. Задържаните са на възраст между 17 и 40 години и се предполага, че са съпричастни към хакерската група Anonymous.
 

 


Операцията е извършена след поредица от кибератаки срещу колумбийски и чилийски сайтове – на Министерството на отбраната на Колумбия, Националната библиотека на Чили и чилийската електрическа компания Endesa.

Четирима от задържаните са били арестувани в Испания – в Мадрид и Малага.


Двама от тях все още се намират в ареста, а други двама, включително и непълнолетният 17-годишен младеж, са пуснати под гаранция.


Според вътрешното министерство на европейската страна един от четиримата арестувани е бил и организаторът на компютърните операции на Anonymous за регионите на Испания и Латинска Америка. Той е ползвал никовете Thunder и Pacotron, а според изнесените данни някои от сървърите, чрез които е осъществявал атаките си, са били в България и Чехия.

Групата Anonymous обаче се характеризира именно със своята децентрализираност.


Според експерти тя не прилича на никоя подобна организация и абсолютно всеки може да се включи в нея без да осъществява какъвто и да е контакт с друг член.


Сред призивите на Anonymous влиза свобода на словото и борба срещу ограничаването на правата на потребителите в интернет. Особено активни хакерите станаха в борбите рещу американските законопроекти SOPA и PIPA и срещу международното търговско споразумение АСТА.

Членове на групата поразиха дори българска организация – сдружението на продуцентите ПРОФОН, чийто сайт бе блокиран на 5 февруари. В средата на месеца пък в YouTube бе качено видео, което заплашва българското правителство с атаки, каквито то не може да си представи, ако страната не се откаже официално от подписването и ратифицирането на АСТА.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5922 |28.02.2012 Рейтингът на Гърция удари дъното . 9| 5648 |06.02.2012 Обама: Израел още не е решил дали ще удари Иран . 0| 6681 |25.10.2011 "Anonymous" на битка с детската порнография . 1| 5046 |06.10.2011 НАТО спря ударите над Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads