Реклама / Ads
6| 4612 |16.02.2015 СВЯТ

Йосиф Кобзон е в списъка със санкции на ЕС

.
Йосиф Кобзон
Певецът Йосиф Кобзон е в новия списък със санкции на Европейския съюз срещу руски представители. Кобзон заяви, че се гордее с това, съобщи ТАСС.
 

Възнамерявах да се лекувам в чужбина, но сега ще трябва да го направя тук. Гордея се, че се оказах в компанията на хора, на които не им е безразлична съдбата на родината ми - Донбас, подчерта Кобзон и добави, че очаква Москва да наложи ответни мерки. Според руското външно министерство Кобзон е бил включен в списъка, заради изпълнението си на песента "Денят на победата".

 

В списъка са включени и двама руски заместник-министри заради ролята им в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов и първият заместник-министър на отбраната Аркадий Бахин  няма да могат да пътуват в страни от Евросъюза и ще бъдат замразени авоарите им. Двамата са подозирани, че са ръководили разполагането на руски военни на украинска територия. В списъка със санкции са включени още трима руски и 14 украински граждани, сред които заместник командира на донецките сепаратисти Едуард Басурин.

 

Министрите на външните работи от Европейския съюз одобриха списъка на 9-и февруари, но отложиха за днес влизането в сила на санкциите. Целта бе да не се пречи на мирните преговори в Минск в така наречения "нормандски формат". Върховният представител на Евросъюза по външните отношения и сигурността Федерика Могерини потвърди, че в новия списък попадат 19 физически и девет юридически лица.

 

Европейската комисия отново призова страните в украинския конфликт да се придържат към договореното в Минск и да спазват стриктно прекратяването на огъня. Говорителят по външната политика Мая Кочиянчич припомни, че се подготвят варианти и за нови европейски санкции - както и че от спазването на договореностите ще зависи дали режимът на санкции ще бъде променен в негативна или в позитивна посока:

 

Според наблюдателите, които са на място, и според различни други източници, прекратяването на огъня като цяло се спазва, въпреки многото инциденти. Искаме да подчертаем, че е належащо то да се спазва напълно. „Прекратяване на огъня” означава, че стрелбата трябва да спре, заяви  Мая Кочиянчич.

 

Москва ще отговори "адекватно" на новите европейски санкции, съобщи руското външно министерство. Според дипломатическото ведомство новите ограничения противоречат на "здравия разум" и няма да помогнат за решаване на украинската криза.

 

Нормандската четворка е решена да приложи всички усилия за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Това съобщи пресслужбата на германското правителство след вчерашната телефонна конференция между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

 

Участниците приветстваха факта, че примирието се спазва като цяло, но продължаващите боеве, особено около град Дебалцево, предизвикват сериозно безпокойство, се казва в изявление на пресслужбата, цитирано от ДПА.

 

Четиримата лидери са решени да работят за пълно прилагане на примирието. Като следваща стъпка от вторник трябва да започне договореното изтегляне на тежките въоръжения, изтъква германското правителство.

 

Властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република обаче възнамеряват да отстояват извънблоковия статут на Украйна. Това предаде агенция "Новости" като цитира съвместно заявление на политическите представители на двете републики - Денис Пушилин и Владислав Данейго.

 

Всяко сближаване на Киев с НАТО или какъвто и да било друг антируски военен съюз е неприемливо за нас. В такъв случай незабавно ще прекратим взаимодействието си с Киев и ще считаме минските споразумения за нищожни, се посочва в документа.

 

Генералният секретар на Обединените нации Бан Ки-мун приветства споразумението за прекратяване на бойните действия в Украйна, но изрази безпокойство във връзка с информацията за сблъсъци в Дебалцево.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5395 |16.02.2015 Съветник на Обама: Трябва да признаем, че сме се срещали с извънземни . 0| 5157 |16.02.2015 Египет удари "Ислямска държава" . 5| 5109 |16.02.2015 Белгия и Франция под нова терористична заплаха . 12| 5215 |15.02.2015 В Дания установиха самоличността на терориста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads