Реклама / Ads
7| 5600 |22.08.2010 СВЯТ

Иран удари САЩ с руска АЕЦ

.
Ислямският режим в Иран обяви вчера “пълна ядрена победа” над САЩ и останалите си врагове от Запада, съобщи Би Би Си. Повод за войнственото настроение бе даденият официално вчера старт на зареждането с гориво на първата иранска АЕЦ в Бушер, на 1280 км южно от Техеран.
 

На церемонията по откриването на централата бяха шефът на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи и бившият руски премиер (1998 г.) и настоящ председател на “Росатом” Сергей Кириенко. “Въпреки натиска от чужбина и трудностите, които ни причини Западът, ставаме свидетели на откриването на най-големия символ на мирните ни ядрени амбиции”, заяви Салехи.

Централата в Бушер ще е под пълен контрол на руснаците. Освен че я построиха, те ще доставят свежо ядрено гориво и ще си вземат обратно отработеното, отбеляза Би Би Си.

Това според експерти било гаранция, че Иран няма да се изкуши да краде от доставяния от Русия уран и да се опитва да го обогатява, за да го използва за ядрени оръжия. Очаква се АЕЦ “Бушер” да почне работа до месец и да произвежда по 1000 мегавата електричество месечно. Потреблението на ток в Иран достигна 41 000 мегавата през юли, посочи Ройтерс.

Горивото за единствения реактор е обогатено до 3,5%, а за ядрени бойни глави трябва да е над 90%. Иран вече обогатява уран до 20% в завода в Натанц, твърдейки, че ще използва продукта за захранване на медицински реактор.

Западът, начело със САЩ, обаче не вярва на това твърдение и смята, че Техеран иска да се сдобие с ядрено оръжие. Затова на иранците вече четири пъти бяха налагани различни видове икономически санкции, за да ги откажат от намеренията им.

Първите коментари вчера от Вашингтон бяха, че пускането на АЕЦ “Бушер” няма връзка с оръжейните мераци на Иран.

По непотвърдени данни САЩ са се съгласили градената 35 години централа да почне работа в замяна на решението на Русия да не налага вето върху иранските санкции.

“Възкресение”
Ден преди да обявят старта на АЕЦ “Бушер”, иранските власти демонстрираха военни мускули, показвайки по държавната телевизия успешен първи опит с новата ракета “Киам 1” (“Възкресение 1”) от типа “земя-земя”. Характеристиките на ракетата, включително обсегът й, не бяха обявени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5465 |21.05.2010 Обама удари "обръчите" на Уолстрийт . 0| 4493 |09.05.2010 Поне 11 са загинали при експлозия в руска мина . 0| 5783 |08.05.2010 Турски специални части удариха Северен Ирак . 0| 5270 |20.04.2010 5 по Рихтер удари Австралия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads