Реклама / Ads
0| 5151 |16.02.2011 СВЯТ

Ирански депутати поискаха смъртни присъди за опозицията

.
Ирански народни представители поискаха от съдебната власт в страната да издаде смъртни присъди на опозиционните лидери, организирали протестите в ислямската страна, предаде „Ройтерс". В сблъсъците загина един човек, а десетки бяха ранени.
 

Демонстрантите излязоха в понеделник по улиците в знак на подкрепа към хората от Египет и Тунис, а баталните сцени по улиците на Техеран напомняха на събитията след президентските избори през 2009г.

Според депутатите опозиционните лидери Мехди Каруби и Мирхосеин Мусави са „покварили земята" и трябва да бъдат съдени. Изразът, използван от народните избраници в официалното им изявление се свързва със смъртните присъди, издавани на политически дисиденти.

От иранския съд коментираха, че „тези, които стоят зад безредиците от понеделник ще бъдат наказани сурово и незабавно". Според властите в Техеран, опозиционните лидери са част от западен заговор за сваляне на ислямската система - обвинение, което Мусави и Каруби отричат.

В опит да предотвратят разрастване на протестите и повторение на египетския и тунизийския сценарий, иранските власти арестуваха голям брой опозиционни активисти, държавните медии наричат демонстрантите „бандити, монархисти и превратаджии", а различни високопоставени представители непрекъснато правят изявления, заклеймяващи протестите.
Според върховния лидер аятолах Али Хаменей премахването на прозападните режими в Египет и Тунис е „ислямско пробуждане", близко до революцията в Иран от 1979г. Според опозицията, обаче, в Тунис и Кайро са се вдъхновили от протестите срещу преизбирането на Махмуд Ахмединежад преди 2 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4942 |13.03.2010 Поискаха подялбата на Косово . 0| 4849 |12.02.2010 Евродепутати похарчили милиони неправомерно . 2| 5120 |04.12.2009 Депутати от ЕНП дават рамо на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads