Реклама / Ads
43| 6570 |28.01.2012 СВЯТ

EС иска български заплати от Атина

.
Тройката кредитори от Европейската централна банка и Международния валутен фонд искат от Атина български заплати. В момента те преговарят с гръцкото правителство по втория спасителен пакет за страната, пише гръцкият вестник "Етнос".
 

 

Според изданието,  трите институции били непоколебими в позициите си и настояват гръцкото правителство незабавно да предприеме всички мерки и да ускори болезнените реформи в държавния сектор и на трудовия пазар.

"Вземете всички мерки без никакво закъснение", твърдо заявили пратениците финансовите институции. Те настояли за незабавно прилагане на всички промени на трудовия пазар и по-специално за намаляване на минималната заплата, за орязване на 13-та и 14-та заплата, за премахване на нормите на труд в държавните предприятия от сферата на услугите и в банките, за замразяване на увеличенията на доходите и за намаляване на допълнителните пенсии.

Финансовите експерти на "тройката" гръцки кредитори - Европейския съюз, Европейската централна Банка и Международния валутен фонд - смятат, че вторият пакет финансова помощ за Гърция трябва да бъде с по-голяма сума от планираното предварително.

Премиерът на южната ни съседка Лукас Пападимос е заявил пред агенция "Ройтерс", че очаква преговорите с тройката да приключат с успех в средата на следващата седмица. Той смята, че дотогава ще бъдат договорени реформите, които Гърция трябва да предприеме, в замяна на пакет от финансова помощ в размер на 130 милиарда евро, от които страната се нуждае, за да не изпадне в неплатежоспособност.

В. "Етнос" обаче алармира за нова вълна от недоверие към Атина от страна на европейски представители заради нереализираните досега от нея реформи. Няма смисъл да даваме повече пари на Гърция, след като не знаем дали договорените реформи наистина ще бъдат приложени, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле. Призиви към Гърция за реално прилагане на реформите са отправили и германските министри на икономиката и финансите.

Разочарован от реформите в Гърция е и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който в интервю за германския в. "Ханделсблат" поставя като "принудително условие" за отпускането на каквато и да е по-нататъшна финансова помощ на Гърция, наличието на споразумение между трите партии, подкрепящи коалиционното правителство, по програмата за реформи в страната. Пред агенция Блумбърг шведският финансов министър Андерс Борг също призова Гърция да се забърза и да приложи исканите от нея болезнени икономически реформи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5458 |21.01.2012 Бомба избухна на пъпа на Атина . 0| 5536 |17.11.2011 Атина: протести и сълзотворен газ . 9| 5514 |13.08.2011 Ал Кайда заплашва света с „българския чадър” . 0| 4625 |02.02.2011 Отново се появи писмо-бомбо в Атина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads