Реклама / Ads
0| 5997 |12.10.2010 СВЯТ

ЕК иска пушачите "у дома" в целия ЕС

.
Европейската комисия се готви да въведе през 2011 година законодателство за забрана на тютюнопушенето на обществени места в целия ЕС, съобщи Еuobserver.
 

Частична или пълна забрана на тютюнопушенето е въведена в много европейски страни.  Все още обаче е твърде лесно в някои държави да се намери “вратичка“ и пушачите да са добре дошли, независимо дали поради изключения в законите, или защото собствениците на заведения пренебрегват нормите.

Комисарят по здравеопазването на Джон Дали заяви, че иска да сложи край на това. "Нуждаем се от пълна забрана за пушене на всички обществени места, транспорт и на работното място", заяви той в интервю за германския вестник "Ди Велт".

Според него изключенията не трябва повече да се толерират, тъй като въпросът "не е само за здравето на посетителите на заведенията, но и на работниците и служителите."

В Белгия, например, в дома на изпълнителната власт на ЕС, все още може да се запали цигара в заведения, където не се сервира храна. Миналата сряда гръцкият министър на здравеопазването Андреас Ловердос пък призна провала на забраната за пушене в Гърция. Ловердос съобщи, че след проверки е установено нарушение на закона във всеки осем от десет бара.

В България трябваше да се наложи пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места от това лято, но мнозинството на ГЕРБ в парламента либерализира новия режим още преди въвеждането му. Депутатите дадоха възможност на малките заведения сами да изберат дали да се пуши или не, а за големите въведоха изискването помещенията за пушачи и непушачи да са плътно преградени.

Законопроектът на ЕК ще се опита също така да намали количеството на никотина и други токсични вещества в цигарите.

Други идеи на ЕК са цигарите да са по-малко видими за потребителите, а опаковките да са възможно по-непривлекателни. Тази мерки предвиждат пакетите да са идентични и по тях да има цветни предупредителни снимки на болни бели дробове, както и повече информация за вредните вещества, които продуктът съдържа.

"Колкото по-еднакво и скучно са опаковани цигарите, толкова по-добре", заяви еврокомисарят.

Твърди се, че вредният навик убива около 650 000 европейци всяка година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4753 |07.09.2010 Фискален борд ще стопира кризите в ЕС . 7| 4838 |03.09.2010 Ромите в лагери, иска унгарска партия . 1| 4576 |17.08.2010 Бредбъри иска вечен живот и колонизация на Марс . 0| 4950 |10.08.2010 Унгарците в Румъния се жалват в ООН, искат автономия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads