Реклама / Ads
1| 5579 |01.09.2012 СВЯТ

Испания увеличи ДДС-то

.
Бум на пазаруването в последния момент бе регистрирано вчера в Испания. Народът се запасяваше с каквото може. Причината - от днес ДДС-то в Испания става 21% при 18 на сто основна ставка до 31 август.
 

Целта е по този начин в бюджета на задлъжнялата страна да постъпят 22 млрд. евро, с които да се отговори на поетия от правителството ангажимент за свиване на бюджетния дефицит. През юли беше одобрен пакет за 65 млрд. евро, които да бъдат общ ефект от увеличаване на данъци и орязване на харчове.

Ставката за основни храни и книги остава 4 на сто. Билетите за концерти, фитнес и дискотека обаче ще се облагат не с 8 на сто ДДС както досега, а с 21 на сто.

Според неофициални изчисления повишаването на този данък ще струва между 470 и 600 евро на година на едно испанско семейство.

Според Ройтерс е доста оптимистично, че в бюджета ще постъпи очакваната сума от повишението на този данък, защото Испания е страна, в която продажбите в ресторанти, ремонтите в автомобилни сервизи и строителните дейности масово не се документират. Отделно над 18 млрд. евро годишно се източват чрез ДДС измами, съобщава "Дневник".

Почти 1 на всеки 4 облагаеми евро се укрива от властите в Испания, гласят данните на данъчни инспектори в страната.

"В Германия, ако забележиш, че твоят съсед върши данъчна измама, ще сезираш съответните служби. В Испания измамниците се смятат за герои", коментирал дребен бизнесмен от Севиля пред Ройтерс като естествено пожелал анонимност.

Отделно от 2008 година насам Испания отчита 20% спад в данъчните приходи. В хазната са събрани едва 161 млрд. евро от данъчи през 2011 г. при 200 млрд. евро през 2007 година.

Донякъде разликата се дължи на стагнацията в този период, но недокументираните сделки също са нараснали в старанието на бизнеса да намали разходите си и съответно цените на стоките и услугите.

Сивата икономика в страната се смята, че е около 23 на сто от БВП в сравнение с 13 на сто средно за страните от ЕС. Очаква се нейният дял да се повиши заради все по-дълбокото затъване в рецесия на испанската икономика.

Трансперънси интернешънъл поставя Испания в средата на таблицата с най-корумпираните страни в Европа, точно под Гърция и Италия, но над северните страни, много от които са сред най-малко корумпираните в света.

Около една на всеки 6 банконти с номинал 500 евро, най-големият купюр на общата европейска валута, е била издадена от централната банка на Испания, което е доказателство за използването й при недокументирано придобиване на собственост, посочва Ройтерс.

Над 15 на сто от шофьорите не получават касова бележка в сервизите при ремонт на техните автомобили, показват данни от бизнесизследване.

В хотелите и ресторантите е нормална практика от години да има "caja B", тоест черна каса. Хората говорят открито за това, а собствениците на ресторанти казват, че повишението на ставката на ДДС само ще увеличи финансовия натиск да работят с тези именно каси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5221 |13.08.2012 Синдикалисти в Испания се правят на Робин Худ . 3| 4787 |02.12.2011 Рекорд на безработицата в Испания . 1| 5112 |08.10.2011 Кредитните рейтинги на Испания и Италия се сринаха . 0| 4943 |12.05.2011 Южна Испания се разтресе; има жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads