Реклама / Ads
0| 5215 |12.07.2011 СВЯТ

Истината - временно със запушена уста?

.
Днес Асандж обжалва за втори път искането на шведските власти да бъде екстрадиран. И докато създателят на Уикилийкс продължава да говори за заговор, неизпълнените му обещания дават повод за радост сред противниците му.
 
Асандж, който беше под домашен арест в Обединеното кралство в продължение на близо седем месеца, бе обжалвал вече веднъж искането на шведските власти да бъде екстрадиран. Искът му обаче бе отхвърлен от лондонски магистрат. Това увеличи вероятността австралийският гражданин Асандж да бъде изправен пред шведски съд заради обвиненията в сексуално насилие, отправени му от две шведски гражданки.

Асандж и поддръжниците му твърдят, че обвиненията в сексуално насилие са политически мотивирани и че неговите противници се опитват да му запушат устата, вкарвайки го зад решетките, така че в крайна сметка и сайтът Уикилийкс да бъде закрит.

Постигнаха ли обвинителите своята цел?

На пръв поглед краткото време, прекарано от Асандж в затвора, домашният арест и обвиненията в изнасилване, изглежда, са постигнали точно това. Информационният поток от Уикилийкс напоследък чувствително попресъхна. Последното обещание на Асандж, че Уикилийкс ще публикува компрометиращи документи, свързани със сделките на някои от най-големите американски банки в началото на 2011 г., още не е изпълнено.

Провалът във връзка с обещаното публикуване на тези информации или на други значими документални сбирки, свързани с държавни тайни в интернет, увеличи броя на спекулациите, че противниците на Уикилийкс - като правителството на САЩ, бележат успехи в опитите си да разбият мрежата на Асандж.

Последният значителен информационен теч бяха дипломатическите телеграми от САЩ през ноември 2010 година. По-малки течове, свързани с финансирането на паравоенни пакистански групировки от страна на държави в Персийския залив и с предполагаеми срещи между опозиционни салафистки фракции и американски дипломати в Бахрейн бяха публикувани редовно и почти ежемесечно.

Все пак медийните експерти не са убедени, че Уикилийкс е пред закриване или че задържането на Асандж ще се отрази отрицателно на сайта. Фактически духът вече е излязъл от бутилката. "Няма причина да се смята, че Уикилийкс е накаран да замлъкне", каза пред Дойче веле Сандра Берън, изпълнителен директор на Центъра по изследване на медиите и правото в Ню Йорк. "И преди е имало паузи между по-значимите изтичания на информация от организацията".

Какво искат САЩ?

Докато Швеция изчаква решението на лондонския съд по екстрадирането на Асандж, администрацията в САЩ продължава да се стреми към издигането на собствени обвинения срещу него. Белият дом започна криминално разследване срещу основателя и главен редактор на Уикилийкс още през месец юли 2010-а, след масивното изтичане на информация с публикуването на документи, свързани с войната в Афганистан.

Случаят Бредли Менинг, редник от армията на САЩ, обвинен в изнасянето на класифицирана военна информация за Уикилийкс, в момента се разглежда от разширен съдебен състав в щата Вирджиния и би могъл да бъде използван и срещу Асандж, ако обвинението успее да докаже, че основателят на сайта лично е поискал поверителната информация от Менинг. Асандж отрича източникът на информацията да му е познат, но защитава Менинг като жертва на малтретиране от страна на правителството на САЩ.

Сандра Берън смята, че американското законодателство затруднява изключително много възможността за съдебно решение, което да забрани публикацията на материали, дори когато те са свързани с националната сигурност. А това би направило невъзможно за Белия дом да забрани по съдебен път дейността на Уикилийкс.

Врата към нови разкрития

Международните усилия да се попречи на пускането на по-нататъшни материали, накараха редица правозащитници и застъпници на свободата на словото да разкритикуват остро опитите за запушване устата на Уикилийкс. Медийните експерти дори твърдят, че отсега нататък ще бъде още по-трудно за правителствата да запушат изцяло информационните течове.

"Вече съществуват клонинги на Уикилийкс, които действат или се планират", казва Сандра Берън. "Мога да си представя, че ще възникнат и други, които да запълнят нишата, ако Уикилийкс спре работата си".

Автор: Н. Еймис, В.Шопов/Редактор: М. Илчева
www.dw-world.de
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6771 |07.06.2011 Истината за Фукушима 1 - двойна радиация . 0| 5300 |17.05.2011 Саиф ал-Адел оглавява временно „Ал-Кайда” . 0| 5446 |10.05.2011 ООН иска временно спиране на сраженията в Мисрата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads