Реклама / Ads
9| 4921 |20.01.2015 СВЯТ

"Южен поток" е спрян по юридически, а не политически причини

.
Дмитрий Медведев
Решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод „Южен поток“ не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.
 
Медведев каза това в Горки на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и с ръководителя на Газпром Алексей Милер.

Русия ще наруши договорите, ако пренасочи газа през Турция. Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат. "Принудиха ни да излезем от проекта", каза министър-председателят.

"Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта Медведев.

Той отбеляза, че „Южен поток“ е бил добър проект. "В действителност ние много сериозно работихме по него", изтъкна Медведев.

От своя страна министър Александър Новак е заявил на срещата, че съветва европейските партньори още сега да започнат да строят инфраструктурата за газово-разпределителния център на турско-гръцката граница. "Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция", е припомнил енергийният министър.

"Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ. Според нас това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се започне работа", е подчертал Новак.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните условия Москва няма да осъществява проекта „Южен поток“. "Предвид това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия при такива условия не може да продължи реализацията на този проект... Не можем да започнем строителството в Черно море, докато не получим разрешение от България", каза Путин след преговори с турския президент. Той посочи, че Москва е готова да построи още една тръбопроводна система до Турция и да създаде газово-разпределителен център
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5636 |17.12.2014 Русия отмени срещата с наша делегация за "Южен поток" . 10| 4822 |08.12.2014 ТАСС: Русия загърби Брюксел за "Южен поток" . 7| 4857 |02.12.2014 Светът се раздели за "Южен поток" . 29| 6395 |24.06.2014 Путин размаха пръст на САЩ за "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads