Реклама / Ads
11| 5679 |24.02.2016 СВЯТ

"Южен поток" и "Турски поток" стават "Посейдон"

.
"Южен поток" се наследява от "Посейдон"
Нов проект за подводен газопровод в Черно море "Посейдон" идва като наследник на провалилите се проекти "Южен поток" и "Турски поток", съобщиха медиите в Москва.
 

"Газпром", италианците от "Едисон" ( Edison) и гръцката DEPA са подписали предварително споразумение за доставки на природен газ по дъното на Черно море през трети страни до Гърция и след това до Италия.

Меморандумът е бил подписан днес в Рим от ръководителите на трите компании Алексей Милер, Марк Бенаюн и Теодорос Китсакос. Целта на документа е да се подготви маршрут за доставки на руски газ към Европа.

В съобщението на "Газпром" се посочва, че страните "максимално ще се възползват" от работата, свършена от Edison и DEPA по проекта ITGI Poseidon.

На практика става дума за съживяване на интерконектора (ITGI) Турция-Гърция-Италия, планиран в рамките на Южния газов коридор. "Посейдон" е името на морския участък от този газопровод, планиран да мине по дъното на Йонийск оморе до италианския бряг като връзка между гръцката и италианската газопреносни системи.

По 50% в дружеството IGI Poseidon S.A. притежават Edison и DEPA. То е резултат на споразумение от 2002 г. за свързване на Ставролиминас и Отранто. Преди да избухне икономическата криза през 2008г. стойността му бе около 1 млрд. евро, като морският участък бе оценен на 350 млн. евро.

Марк Бенаюн казва, че в газопровода ще се спазят всички изисквания на ЕС и той ще превърне Италия в голям газов хъб в Южна Европа. Китсакос изтъква, че ще се засили ролята на Гърция като коридор за газови доставки. Преди подписването на меморандума Милер се срещна с икономическия министър на Италия Федерико Гуиди, а на церемонията присъства представителяг на гръцкото външно министерство по въпросите на международните икономически отношения Георгиос Ципрас.

Според Михаил Корчемкин, директор на консултантската компания East European Gas Analysis под "трети държави" най-вероятно се разбира България, защото до Гърция няма друг начин да се стигне в контекста на силно влошените отношения на Москва с Анкара. Пред РБК той казва, че споменаването на "Пойседон" е във връзка с проучване на трасето за новия поток.

Но Корчемкин смята, че и този план на "Газпром" ще си остане на книга, тъй като корпорацията няма за него средства, а европейски контрагенти ще се въздържат от договори с руснаците заради вероятността да попаднат под санкции. Изглежда чрез споразумението Edison и DEPA по-скоор искат да получат отстъпки за руския газ, а руснаците – да получат основание да продължат да строят инфраструктурата в Южна Русия, подвеждаща към подводната част на тръба през Черно море, допълва той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5029 |14.09.2015 "Газпром": "Турски поток" е отложен заради политическата криза в страната . 6| 5320 |19.08.2015 Турция изпрати споразумение на Русия за "Турски поток” . 5| 4796 |13.06.2015 Путин и Ердоган решават за "Турски поток" . 6| 5477 |12.03.2015 Македония влезе в плановете на Русия за "Турски поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads