Реклама / Ads
0| 5296 |03.07.2015 СВЯТ

Юнкер бесен на Ципрас: ЕС не е създаден за луди предложения

.
Жан-Клод Юнкер
Цирк, катастрофа, безумие, идеология. Тези остри думи по адрес на Алексис Ципрас е употребил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той е говорил на закрито заседание на парламентарната група на Европейската народна партия, представена в Европарламента. Подробности от казаното от Юнкер споделя за в. “Билд” присъствал на заседанието евродепутат, пожелал анонимност.
 
Юнкер е бил бесен от поведението на гръцкия премиер и дал воля на гнева си. “Бяхме много близо до спразумение. Двете страни не бяха се разбрали само за 60 милиона евро. И точно тогава Атина прекрати преговорите. Катастрофа след толкова пушилка! Разхищение на енергия и време, и то по идеологически причини. Това е напълно неприемливо“, цитиран е Юнкер.

Той споделил, че е провел общо 30 часа разговори с Ципрас. Предложил му и инвестиционен фонд в размер на 35 милиарда евро. “Бяхме готови да изплатим предварително 1 милиард евро”, казал шефът на ЕК. Ципрас обаче не приел и то само поради идеологически причини. По същите мотиви били прекратени и преговорите, а не защото е имало разлика от "светове" между предложенията на кредиторите и Атина. Европейският съюз обаче не бил създаден, за да приема “луди предложения на Атина”, смятал Юнкер.

Ципрас пристигал на преговорите в Брюксел с цяла кохорта от 60 души. Винаги, когато някой от тях смятал предложенията на ЕК за приемливи, той бил изтеглян от преговорите. След това се появявали други преговарящи от гръцка страна. “Беше истински цирк”, възмутил се Юнкер пред евродепутатите. Според него кредиторите никога не са настоявали за намаляване на пенсии и заплати, както е твърдял Ципрас в Гърция. “Никога няма да получа Нобелова награда за икономика. Бих заслужил обаче Нобел за търпение”, изрекъл Юнкер.

Той предупредил изрично за драматични събития в Гърция идната седмица след референдума в неделя. “Ние сме подготвени. Но отговорът на хуманитарната криза ще е по-скъп от програми”, смятал шефът на ЕК. Това той казал и на последната среща на върха на хардлайнерите сред правителствените ръководители на държавите от Еврогрупата. Попитан какво ще е поведението на Европейската комисия в понеделник след деня на референдума, той предпочел само да заяви: “В главата си имам сценарий, но ще го разкрия пред света в понеделник заран.”

Същевременно германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви снощи явно изнервен: “Последната седмица ходих 4 пъти до Брюксел и се връщах. Казвам го, за да споделя как мина седмицата за мен. Гърция първо трябва да внесе яснота какво изобщо иска. Едва тогава ще трябва да се разговаря и то при много трудни предпоставки. Положението драматично се влоши”, каза Шойбле.

От страниците на в. “Ди Велт” германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обвини гръцкото правителство, че вземало собствения си народ за заложник, за да изтръгне още концесии от Европа. Атина трябвало да поеме отговорността за съдбата на гръцкия народ и повече да не подхранва илюзии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4769 |08.05.2015 Юнкер зове за обща Европейска армия . 2| 4767 |17.03.2015 Ципрас иска среща с Меркел, Оланд, Драги и Юнкер . 9| 5367 |18.02.2015 Ципрас: Санкциите на ЕС срещу Русия са лицемерни . 4| 5026 |02.02.2015 Ципрас: Гърция няма да иска финансова помощ от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads