Реклама / Ads
1| 6105 |24.02.2013 СВЯТ

Избори в Италия; прокуратурата погна Берлускони

.
Силвио Берлускони
Прокурори в Италия проучват жалби за евентуални нарушения от страна на експремиера Силвио Берлускони по време на кампанията преди парламентарните избори, които се произвеждат днес и утре в страната, предаде ИТАР-ТАСС.
 

Според италиански медии, една от жалбите е за това, че лидерът на десноцентрискката коалиция Берлускони е разпратил до девет милиона избиратели писмо, в което обещава да им върне сумите, изплатени като данък за недвижими имоти.

Политическите опоненти на Берлускони твърдят, че писмото, оформено като съобщение от данъчната администрация, е грубо нарушение, защото заблуждава данъкоплатците.

Друг проблем е изказването на експремиера в събота, в което той окачествява някои италиански магистрати като "по-лоши от мафията".

Освен това някои смятат, че Силвио Берлускони е нарушил забраната за политическа агитация в деня за размисъл вчера, когато гръцка телевизия е излъчила интервю с него.

Самият Берлускони не признава, че е нарушавал правилата на предизборната кампания. Днес неговата пресслужба обяви, че той не е знаел, че интервюто ще бъде излъчено в деня преди вота. След изборите ще бъдат подновени заседанията по няколко съдебни дела срещу Силвио Берлускони, сред които за връзките му с непълнолетни проститутки и по обжалването на присъдата му от четири години затвор заради финансови машинации на неговата медийна компания "Медиасет".

Изборите за новия състав на двете камари в националния парламент на Италия се провеждат на Апенините в неделя и понеделник. Лидерът на партията-победител ще получи мандат за сформиране на ново правителство на страната.

Демократическата партия на Берсани води в социологическите проучвания с почти 35% подкрепа. Берсани, който е бивш комунист, обеща да продължи с реформите на Марио Монти, но настоява настоящата европейска политика да направи повече за насърчаване на растежа и създаване на работни места.

В последните седмици обаче се наблюдава изравняване на подкрепата към Берсани и хората на Берлускони от дясноцентристката партия "Народ на свободата", която критикува мерките за икономии.

Движение "Пет звезди" на Грило е на трето място в социологическите проучвания.

Изборите се провеждат два месеца предсрочно, след като партията на Берлускони оттегли подкрепата си за технократското правителство на Марио Монти.

Гласуването се провежда на фона на дълбока рецесия и мерки за строги икономии, които предизвикаха широко обществено негодувание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5135 |06.11.2012 В САЩ започнаха изборите за президент . 6| 7143 |18.06.2012 Проевропейската десница все пак спечели изборите в Гърция . 8| 6368 |17.06.2012 Гърция влиза в нови премеждия след изборите за парламент . 0| 5898 |11.06.2012 Френската левица получава 46,77% на първия тур на парламентарните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads