Реклама / Ads
20| 5723 |04.06.2011 СВЯТ

Изборите в Македония - неиздържан тест по политическа култура

.
Политичката елита не може да се пофали дека научила нешто повеќе за политичката култура, констатира македонският в. Дневник ден преди изборите.
 

Лидерът на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски отново се включи в предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори в Р Македония и с това предизвика разнопосочни реакции в югозападната ни съседка
. (Лидерот на ВМРО-Народна партија, Љубчо Георгиевски, е човекот околу кого во предвечерието на предвремените парламентарни избори во медиумите и меѓу политичките елити се излеаја многу емоции, лутина, бес, симпатии и политичка еуфорија ‒ написа македонският Дневник)

За разлика от останалите по-малки партии Георгиевски няма мегаломански очаквания за броят на депутатите, които ще спечели, подчертава вестникът и напомня, че преди време Георгиевски заяви, че целта му е да спечели 15 депутатски места. И направи уговорката, че и 7-8 депутата в 120-местния парламент било добро постижение.

Frognews.bg напомня, че предсрочните избори в Македония ще се проведат утре, на 5 юни. След като опозицията в бившата югорепублика напусна Събранието, изборите се оказаха единственият начин за преодоляване на управленската криза. Предизборната кампания започна официално на 15 май.

При тези избори има и едно нововъведение ‒ дава се право на т.нар. македонска диаспора да избере трима депутати, в резултат на което в парламента ще има 123-ма депутати вместо 120. По този начин ще гласуват изселниците в Европа, Америка и Австралия и ще вкарат по един депутат от всеки континент. Ситуацията сред посочените емигрантски общности в чужбина обаче не е еднозначна ‒ макар и да минават за „македонски”, в немалка част от тях изселниците се смятат всъщност за българи. Същевременно македонската държава не щади средства, вкл. и финансови, за да насърчава македонското им самосъзнание и да къса пъпната им връв с България и българската идентичност. Ето какво пише Фред Меанчов, касиер на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада в "Macedonian Tribune" на 5 май 2011г. ‒ «И двамата ми родители са от Беломорска Македония. Швейцария, Белгия и Великобритания са амалгама от различни етноси. Родителите ми са българи от Македония, но те бяха македонски патриоти на преди всичко» И още: «Етническата ни принадлежност не може просто да се свързва с думата "македонска". Тя трябва да бъде вярно изразявана като българска, гръцка, арумънска (влашка), албанска или като някоя от останалите етническите групи в Македония.»

Иначе в самата Македония засега социологическите проучвания сочат
, че управляващата ВМРО-ДПМНЕ най‒вероятно ще спечели 55 депутата на парламентарните избори. Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) вероятно ще има 31 депутата, Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) - 15, Нова демокрация – 4, Демократическата партия на албанците (ДПА) – 7, Обединени за македония – 1 и ВМРО-Народна партия - 1.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6263 |29.05.2011 Президентът на Македония: Да не живеем с предразсъдъци . 1| 4928 |07.04.2011 Македония на кръстопът за ЕС . 1| 5569 |14.03.2011 Местните изборите в Русия бяха спечелени от партията на Путин . 1| 6093 |28.02.2011 Македония клекна на Гърция, слага зад името си скоби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads