Реклама / Ads
8| 5302 |07.04.2017 СВЯТ

Изявление на Русия за американската агресия в Сирия

.
„В нощта на 7 април, САЩ нанесоха удар срещу правителствените сирийски войски, използвайки инцидента с химическо оръжие в Идлиб. Без да проучат, без да се съобразят с нищо, САЩ тръгнаха към демонстрацията на сила срещу страна, която се бори с международния тероризъм.
 
САЩ не за първи път демонстрират подобен необмислен ход, който само усложнява съществуващите световни проблеми и създава заплаха за международната безопасност. Самото присъствие на военнослужещи на САЩ и други страни на територията на Сирия без съгласието на сирийското правителство или решение на Съвета за безопасност на ООН, се явява като грубо, явно, и с нищо необосновано нарушение на международното право. Ако по-рано това се оправдаваше със задачите по борба с тероризма, то сега е налице явен акт на агресия против суверенна Сирия.

Предприетите днес от САЩ действия, разрушават още повече руско-американските отношения. Ние не веднъж заявявахме готовността си за сътрудничество по решението на най-горещите проблеми на съвремието, от които на първо място е борбата с международния тероризъм. Но ние никога няма да се съгласим с нелигитимни действия против законните сирийски власти, които в течение на дълго време водят непримирима война с международния тероризъм. Като основание за въоръжената акция, Вашингтон цялостно излъга за това, което се случи в Идлиб. Американската страна не може да не проумява, че сирийската правителствена войска не е използвала химическо оръжие, защото Дамаск чисто и просто не притежава такова. Това се потвърждаваше нееднократно от квалифицирани специалисти. Съответните изводи бяха направени по линия на „Организация за забрана на химическото оръжие“. За последните години, тази организация е инспектирала практически всички обекти, които са имали или биха могли да имат отношение към военно-химическата програма в Сирия.

Що се касае до Идлиб, то там терористите са се занимавали с производство на отровни газове за снаряди с цел бъдещо използване, както в Сирия, така и в Ирак. Ликвидацията на това производство бе осъществена в резултат на военна операция на сирийските ВВС. Сащ си дават вид, че не разбират очевидните факти. Те си закриваха очите при използването на химическо оръжие от терористите в Ирак, за което официално съобщаваше Багдад. Те пренебрегват протоколираните документи за използваното химическо оръжие от терористите в Алепо. По такъв начин те могат само да подкрепят и усилват международния тероризъм и да очакват нови атаки с използване на средства за масово унищожение. Несъмнено, военната акция на САЩ е опит също да се отвлече вниманието от ситуацията в Мосул, където в резултат на действията включително и на американската коалиция, загинаха стотици мирни жители и хуманитарната катастрофа нараства. Очевидно е, че удара с американски крилати ракети се е готвил отдавна.

За всеки специалист е ясно, че решението за нанасяне на удари, е било прието във Вашингтон преди събитията в Идлиб и тези събитя бяха просто използвани като предлог за демонстрация на сила. Руската страна преустановява действието на меморандума за „Предотвратяване на инциденти при полетите на авиацията в хода на операцията в Сирия“, сключен със САЩ. Призоваваме Съвета по безопасност към ООН да проведе спешно заседание за обсъждане на така сложилата се ситуация.В най-близко време с оценка за настоящата обстановка ще направи изявление Министърът на външните работи Сергей Лавров.“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3804 |07.04.2017 Русия няма да се върне в клуба на „голямата осморка“ . 2| 3996 |06.04.2017 Европейският парламент призова Русия да освободи Навални . 1| 4932 |06.04.2017 В Русия забраниха изображение на Путин като гей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads