Реклама / Ads
7| 11893 |21.03.2012 СВЯТ

Извергът от Тулуза все още на свобода

.
Информацията, че стрелецът от Тулуза, заподозрян в убийството на седем души, е арестуван след 12 часова операция, бе опровергана официално от фреските власти. Вътрешният министър Клод Геан отрече информацията, че спец части са щурмували къщата и са го задържали.
 

Според информация от вътрешното министерство заподозреният е изхвърлил през прозореца пистолет, в замяна на което получи "средство за комуникация" с полицията.


Той е предупредил, че разполага с два автомата, "Калашников" и "Узи", както и с друго оръжие.

 
По-рано днес обсаденият от няколко часа от френската полиция Мохамед Мерах, заподозрян за убийствата в Тулуза и Монтобан, беше спрял да преговаря с полицията. За властите беше най- важно той да бъде заловен жив, за да бъде съден.

„Преговорите са преустановени”, заяви тогава шефът на полицията пред пресата, въпреки очакванията им, че до този час мъжът с алжирски произход, който обяви принадлежност към "Ал Кайда", да е вече в ареста.

 

Припомняме, че по-рано днес Мерах обяви, че ще се предаде в рамките на деня.

 

Междувременно стана ясно, че майката и братът на заподозрения, както и приятелката на брата, са арестувани в рамките на разследването на трите нападения, отнели живота на седем души в региона на Тулуза.

 

Възможно е именно арестите на близките му да са променили намеренията на Мерах и в момента той да обмисля последващи ходове.

 

По-рано АФП разказа, че през изминалата нощ журналистка на „Франс 24” е получила телефонно обаждане, в което мъж, представящ се за серийния убиец от Монтобан и Тулуза, е поел отговорност за нападенията. В телефонния разговор мъжът е заявил, че убийствата са отмъщение заради приетия във Франция закон срещу носенето на бурка и заради френското участие във войната в Афганистан, както и че е протест срещу ситуацията в палестинските територии.

 

„Той не беше никак развълнуван, нито изнервен или възбуден. Беше много спокоен, убеден в това, което казва, много вежлив. На няколко пъти посочи, че

това е само началото и че ще има нови атаки”, заявила е журналистката пред разследващите.

 

В момент, когато цяла Франция е на нокти, а светът е отправил поглед към Тулуза, се очаква френският президент Никола Саркози да пристигне в града,

за да се срещне с ранените при днешната операция полицаи и с пострадали при нападението пред еврейското училище.

 

Саркози приветства „изключителната мобилизация на силите на реда” в Тулуза. Държавният глава присъства на панихидата за войниците, убити от заподозрения в Монтобан.

 

„Франция може да бъде силна само в националното си единство, дължим го на хладнокръвно убитите жертви, дължим го на своята страна”, заяви Саркози, като добави, че „тероризмът няма да разцепи националната общност”.

 

Екстремистите трябва да спрат да използват палестинската кауза, за да оправдават своите актове на насилие, заяви от своя страна палестинският премиер Салам Фаяд.

 

„Време е тези престъпници да спрат да прокарват своите терористични деяния в името на Палестина, да престанат да претендират, че се застъпват за правата на палестинските деца, които искат просто добър живот”, настоя палестинският премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4887 |03.10.2011 Имигранти в Либия получиха “свободата си” . 4| 5589 |02.07.2011 Строс-Кан отпразнува свободата на вечеря с жена си . 4| 5394 |20.05.2011 1 млн $ и електронна грива срещу свободата на Строс-Кан . 0| 4836 |10.03.2011 ЕП прие нова резолюция за свобода на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads