Реклама / Ads
2| 4967 |11.05.2011 СВЯТ

Жителите на Рим масово напускат града

.
Хиляди жители на Рим масово напускат града заради очаквано земетресение. Самоукият сеизмолог Рафаел Бенданди предсказал през 1915 г., че на 11 май 2011 г. италианската столица ще претърпи трус.
 

Починалият през 1979 г. Бенданди, който разработил собствена система за предсказване на земетресения, не е получил научно признание. Слуховете за предсказаното земетресение се появиха две години след труса в Централна Италия през април 2009 г., когато загинаха 308 души, а 120 хил. останаха без покрив.

На много от витрините на римските магазини има съобщения за временно прекратяване на работата, а собствениците и служителите им са решили да прекарат деня извън града. Бизнесът съобщи, че 20% от служителите са подали молба за отпуска, като много римляни няма да пуснат децата си на училище и ще се отправят към плажа или провинцията. Паниката се разпространи по „Фейсбук”, „Туитър” и чрез sms, а вестниците публикуваха упътвания за оцеляване в случай на трус.
Местните власти дори откриха „гореща“ телефонна линия, за да успокояват гражданите. Представителите от фонда по изучаването на наследството на Бенданди също се опитват да потушат паниката, обхванала жителите на Рим. Според тях самоукият сеизмолог е оставил документи, в които няма данни, че на 11 май ще има разрушително земетресение в Рим.
Рафаеле Бенданди е роден на 17 октомври 1893 г. Липсата на средства не му позволява да продължи образованието си, но 10-годишен показва голям интерес към астрономията и геофизиката и три години по-късно конструира сам първия си телескоп и прави наблюдения на Слънцето.

За да узакони своите прогнози, записва пред нотариус информация на земетресението за 2 януари 1924 г. в северната част на Италия, което всъщност се е случило точно както е прогнозирано, но два дни след тази дата. Въпреки че след това точно прогнозира земетресение във Фруили през 1976 г. с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер, което убива хиляди, а 45 хил. къщи са разрушени, властите отказват да го признаят. Една от прогнозите, които той обявил по онова време, съвпада с магнитните смущения два дни след земетресението в Япония.

От астрономическа гледна точка денят е особен с това, че Венера, Юпитер, Марс и Меркурий се подреждат заедно, което е известно като „парад на планетите“. Разстоянието между Венера и Юпитер е едва на 0,6 градуса. Това е най-тясното им събиране от началото на XXI в. В края на май към групата ще се присъедини и Луната, а Юпитер и Марс ще започнат да се отдалечават от Венера и Меркурий.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5337 |25.04.2011 НАТО удари сграда в Триполи, цели се в Кадафи . 1| 4754 |19.03.2011 Бенгази под обстрел, танкове в града . 0| 4945 |16.03.2011 „Лекари без граници” напускат Либия . 1| 4963 |22.02.2011 Масово чужденците бягат от Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads