Реклама / Ads
4| 5050 |20.04.2011 СВЯТ

Кадафи клекна - готов за избори

.
Моамар Кадафи
Министърът на външните работи на Либия Абдул Ати ал-Обейди заяви, че правителството е готово да проведе избори.
 

По думите му режимът „Кадафи" не е против това международни наблюдатели да гарантират честни и справедливи избори в Либийската Джамахирия. Той обаче подчерта, че провеждането им може да стане половин година след приключване на бунтовете, като дотогава страната може да бъде управлявана от преходно правителство на националното единство.

Министърът отбеляза и че Триполи подкрепя идеята за всеобхватни дискусии за необходимите реформи в страната и отхвърли обвиненията за наложена забрана за подобни обсъждания. Обейди допусна и в разговорите да бъде включено бъдещето на либийския лидер Муамар Кадафи - остава ли той да изпълнява тази роля или се оттегля.

Тонът на изявлението на либийския външен министър значително се различава от тона на разсъжденията на другите официални представители на Триполи. В частност, той нарече въстаниците - „наши братя", с които може да седнат на масата на преговорите и да намерят общ език.

Международната общност трябва да ни даде възможност да решим проблемите самостоятелно, подчерта още министърът.

По-рано представители на официалните либийски власти категорично отказаха да проведат каквито и да било преговори с плъхове, кучета и хлебарки - така полковник Кадафи определи разбунтувалите се либийци. Неговият син - Сейф ал-Ислам, изключи преговори с опозиционерите, тъй като сред тях има терористи, бандити, ислямисти.

През последните седмици нито опозиционерите, нито правителствените войски могат да се похвалят със сериозни успехи на бойното поле. Междувременно Франция и Великобритания обявиха намерението си да окажат дипломатическа подкрепа на бунтовниците - към Бенгази бяха отправени западни военни съветници, които да помогнат на либийския народ да сформира собствена армия, която да замени отделните отряди, действащи без всякакво командване.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5102 |14.04.2011 Кадафи спретна ракетен обстрел на Мисрата . 0| 4886 |14.04.2011 Париж и Лондон продължават да притискат Кадафи . 1| 4992 |13.04.2011 Силите на Кадафи виновни за смъртта на 10 хил. души . 0| 5347 |11.04.2011 Президентът на Йемен готов да си иде с мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads