Реклама / Ads
2| 5276 |20.03.2011 СВЯТ

Кадафи заплашва с нападение "кръстоносците"

.
Муамар Кадафи
Либийските държавни медии излъчиха изказване на Муамар Кадафи, в което той заплашва с нападения над военни и цивилни цели в района на Средиземно море, в отговор на ударите на западни военни сили срещу неговата страна, предаде АФП. Либия иска спешно извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с военната акция на западната коалиция срещу страната.
 

Либийският лидер направи телевизионно си обръщение, в което акцентира върху "агресията на кръстоносците" срещу Либия. По думите му Средиземноморието и Северна Африка вече са истинско бойно поле (арена на война) и занапред интересите (обектите) на страните от региона ще бъдат застрашени.

В обръщението към нацията и света Кадафи призова народа си да се въоръжи за "революция". "Тази агресия само прави либийците по-силни и укрепва волята им", каза Кадафи. Той се закани, че либийците ще се опълчат на "колониалните кръстоносни" атаки и каза, че ще отвори оръжейните складове, за да въоръжи хората и да защити страната, "нейното единство, суверенитет и мощ".

"Призоваваме народите и гражданите на арабските и ислямските държави, на Латинска Америка, Азия и Африка, да застанат на страната на либийския народ, и да се противопоставят на тази несправедлива агресия, която само ще увеличи неговата сила, твърдост и сплотеност", добави Кадафи.

В същото време върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън заяви, че Кадафи все още има избор.

"Той може да изпълни резолюцията на Съвета за сигурност на ООН или ние ще продължим да действаме", каза Аштън.
„Надявам се той да се вслуша в исканията на либийския народ, Арабската лига, Африканския съюз и да изпълни своите задължения в съответствие с резолюцията на ООН”, каза тя.
Коалиционните сили на Франция, Великобритания, Италия, САЩ и Канада рзполагат с 25 военни кораба и подводници в Средиземно море, някои от тях в близост до бреговете на Либия, съобщава Ройтерс позовавайки се на източници от Пентагона.
Източниците потвърждават, че американски кораби са използвали крилати ракети "Томахок" срещу либийската противовъздушна отбрана край Триполи и Мисрата.

Това е началото на серия от масирани въздушни удари по либийското крайбрежие, които целят обезвреждането на противовъздушната отбрана на верните на Кадафи сили.

Засега военни удари не се планират в околностите на бунтовническата крепост Бенгази.

Полковник Муамар Кадафи, членовете на неговото семейство и висши официални лица от режима се намират в секретни подземни укрития. Това съобщи израелският сайт “Дебка”, като се позовава на военни източници.

"Военни източници съобщиха, че през последните дни либийският лидер сериозно се е подготвил за предстоящите удари. Той е разположил военни самолети и наземни сили в укрития в пустинята, за да намали тяхната уязвимост. Той, неговото семейство и хората от държавния елит най-вероятно са се укрили под земята в тайни бункери", съобщава сайтът.

Междувременно стана ясно, че страните от коалицията, провеждаща военната операция срещу Либия, са установили днес военноморска блокада на северноафриканската страна, съобщи ИТАР-ТАСС.

В операцията участват над 20 бойни кораба и подводници.

В неделя към района на Средиземно море се отправя и френският самолетоносач “Шарл де Гол” заедно с 3 фрегати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5090 |20.03.2011 Зората на Одисей срещу Кадафи . 1| 5000 |19.03.2011 Кадафи: Ще съжалявате, ако се намесите . 3| 5774 |18.03.2011 Кадафи клекна, спира войната срещу народа си . 4| 6224 |17.03.2011 САЩ иска бомбардировки за Кадафи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads