Реклама / Ads
3| 5164 |09.02.2011 СВЯТ

„Ал Кайда” зове Египет за джихат, парламентът под обсада

.
Ръководителят на „Ал Кайда" в Ирак призова антиправителствените демонстранти в Египет на джихад, съобщават от американската служба за следене на ислямистки уебсайтове.Междувременно сградата на Министерския съвет в Кайро беше евакуирана, след като около нея започнаха да се събират продемократични демонстранти, съобщи „ал-Джазира".
 

Това е първата реакция на групи, свързани с Ал Кайда по отношение на протестите в Египет.„Всеки способен мъж трябва да бъде част от това.", се казва в съобщението.

По-рано днес египетският вицепрезидент Омар Сюлейман заяви, че между хилядите затворници които избягаха от египетските затвори по време на протестите има и екстремисти. Ще ни трябват много усилия, за да ги върнем в затвора, заяви той.

Междувременно сградата на Министерския съвет в Кайро беше евакуирана, след като около нея започнаха да се събират продемократични демонстранти, съобщи „ал-Джазира". От вече 16 дни те искат Хосни Мубарак да прекрати 30-годишното си управление. Държавният глава, обаче, планира да остане на власт до изборите през септември.Част от участниците в демонстрациите се преместиха от пл. „Тахрир" към района около сградите на парламента. Демонстрантите искат незабавно разпускане на народното събрание. Те започнаха да се подготвят за продължителен престой и поставиха пред парламента табела: „Затворено до падането на режима".

Междувременно профсъюзите в страната се присъединиха към опозицията и организираха стачки с искания за по-високи заплати и по-добро отношение към работниците. За последните 24 часа в тях са се включили 10 000 души.Демонстрантите от пл. „Тахрир" получават непрекъснати подкрепления - на площада идват египтяни, завръщащи се от странство. Сред тях е и Ваел Гоним, служител на Google и един от големите Интернет активисти за демократични промени в страната. Той беше задържан от силите за сигурност, но в последствие беше освободен.

Международният натиск към режима на Мубарак се засили, като генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и американският вицепрезидент Джо Байдън призоваха за диалог между управляващите и разбунтувалото се население.Въпреки това, вицепрезидентът Омар Сюлейман заяви по време на среща с главните редактори на независимите египетски вестници, че „няма да има край на режима" и е невъзможно президентът Мубарак да напусне поста си веднага. Той подчерта, че се прави всичко възможно, за комуникацията между управляващи и опозиция с цел да бъде запазена страната от преврат.Журналистите го принудиха да обясни коментара си, като Сюлейман заяви, че под „преврат" е имал предвид възможността „сила, която не е готова да управлява" да овладее властта. Според него призивите за гражданско неподчинение са опасни за обществото.

Във вторник Сюлейман обяви, че са създадени комисии, които да предложат конституционни и законодателни промени. Освен това, той заяви, че има мирен план за преминаване на властта от Мубарак към приемника му. По думите на бишия разузнавателен шеф, демонстрантите няма да бъдат преследвани от закона, а сблъсъците между тях и роялистите ще бъдат разследвани.

Като жест на добра воля властите пуснаха от затвора 34 опозиционни активисти, сред които има и членове на „Мюсюлмански братя". Въпреки това, все още не е ясен точния брой на хората, арестувани по време на безредиците в Кайро. Според „Хюман райтс уоч", 302 души са загинали при сблъсъците от 28 януари насам, повечето - в Кайро. Египетският министър на здравеопазването отрече данните, като заяви, че в най-скоро време ще представи официална статистика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5736 |06.02.2011 Преговори между „Мюсюлманските братя" и правителството на Египет . 5| 5451 |05.02.2011 Взривиха газопровод, нападнаха вицепрезидента в Египет . 1| 5147 |03.02.2011 Армията се намеси в Египет . 1| 4809 |02.02.2011 Избухнаха ожесточени сблъсъци в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads