Реклама / Ads
1| 5281 |29.04.2010 СВЯТ

Карзай без подкрепата на народа си

.
Според Пентагона афганистанският президент Хамид Карзай не се ползва с подкрепа сред народа.
 

Това е извод в доклад на американските военни, цитиран от световните агенции, публикуван преди визитата на Хамид Карзай във Вашингтон, планирана за следващата седмица. Докладът е от 152 страници.


Според него само една четвърт от ключовите районина Афганистан (29 от 121) поддържат правителството на Хамид Карзай, а по-голяма част от населението или е абсолютно равнодушно към централната власт, или пък подкрепя талибаните.

Сред основните причини за недоверието към централната власт се посочва корупцията и ниската ефективност на държавната администрация.

През последната една година в Афганистан се отбелязва сериозен ръст на насилието, въпреки това според афганистанците като цяло ситуацията със сигурността в страната се подобрява.

Самите бунтовници считат ръста на насилието като своя победа, както ниската избирателна активност и сигналите за нарушения, допуснати при проведените президентски избори.

Въпреки че Афганистан направи няколко сериозни крачки в борбата с корупцията, реални промени все още няма. Липсва и политическа воля относно промените.

През 2009 година на проведените президентски избори Хамид Карзай спечели една малко съмнителна победа, тъй като провеждането на самите избори бе сериозно критикувано от международната общност за допуснати нарушения. Затова бяха изказани и немалко съмнения за манипулиране на изборните резултати.

Докладът на Пентагона посочва, че като цяло бунтовниците талибани в последните месеци са подложени на „безпрецедентен натиск", тъй като властите и в Пакистан, и в Афганистан провеждат масирани акции.

Репутацията на Карзай, която е била доста добра доскор, е рухнала заради невъобразимото ниво на корупция.

Именно недоволството от корупцията и неефективността на централната власт позволява на талибаните да определят 2009 година като "най-успешната за движението", сочи още докладът на Пентагона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5653 |29.04.2010 Ройтерс: Румъния и България бързат да изтъргуват ПЕЕ-та си . 0| 5688 |29.04.2010 Съдят Ферари за “подпрагова” реклама на цигари . 3| 5268 |28.04.2010 Еврозоната е пред голям риск . 5| 7343 |28.04.2010 Русия публикува архивите от катинския кошмар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads