Реклама / Ads
10| 6134 |14.08.2011 СВЯТ

Кечистите и гетото превърнаха Марк в чудовище

.
Нямаше представа какво е страх, скачаше върху гърдите на съучениците си, удари круше на учителка, разказва класният учител на убития Марк Дъган Боян Йорданов.
 

Васил Василев

Българинът Боян Йорданов се оказа класен ръководител на убития 29-годишен англичанин Марк Дъган. Смъртта на момчето предизвика истинско цунами от насилие и безредици в Лондон. На 4-ти август той беше застрелян от ченге, а трагичната история е напът да се превърне в гражданска война на Острова. Заради убийството му преселници от Африка вдигнаха въстание и досега раниха 27 бобита, а щетите, които нанесоха, са в размер на 500 млн. лири, арестуваните са над 400, разбити са витрини на магазини, ограбени са стоките в тях. Безредиците в Лондон започнаха с протестната акция на 6 август, на която няколкостотин чернокожи се събраха да отмъстят за пролятата кръв на Марк, чийто баща е от Ямайка.
„Торнадо” откри Боян Йорданов в софийския му офис. Той разказа за тъжната история на жертвата, за ученическите му години, за корените на агресията в него.

Учителят на Марк Дъган е завършил английска филология в България. Жени се в Англия, където започва работа като начален учител в „Брод Уотър Фарм” в лондонския квартал Тотнъм. През 1991 г. става класен ръководител на човека, чието убийство, разклати англйската корона.

- Г-н Йорданов, какъв ученик беше Марк?

- Аз в живота си не бях виждал толкова агресивно дете. Подлудяваше цялото училище и всички се страхуваха от него, защото беше непредсказуем. Нямаше представа какво е страх. Първоначално

бяхме много близки

защото се доверяваше само на мъже. Неуравновесен ученик - в единия момент чете в стаята, а след 5 минути скачаше върху гръдния кош на съученика си. Беше влязъл в съседната класна стая, учителката го изгони, а той отиде и й заби кроше. Играеше футбол с деца, които бяха 10 години по-големи и вкарваше голове не с майсторство, а с грубост.

- Посягал ли ви е Марк някога?

- Както ви казах, имаше добри отношения с мен и не съм имал подобни проблеми. Според мен Марк имаше психически отклонения заради средата, в която е израсал. Майка му е от бедно семейство и се омъжва за човек от Ямайка. Съпругът имаше любовници навсякъде, не се прибираше с месеци, а майката оставяше момчето без контрол. Цял ден си гледаше кеч и после имитираше кечистите, но не разбираше, че като ритнеш някого, боли. Бе превърнат в чудовище, а в същото време рисуваше изключително добре.

- Има ли в Англия поправителни училища, където можеше да отиде Марк?

- Имало е, но са затворени, защото са приети от обществото като нехуманни. Имало педерастии, както в нашенските ТВУ-та. Умишлено в Англия се оставя определен брой хора да тънат в мизерия, и дори за индивиди като майката на Марк се говори като за бял боклук. Използват ги като общи работници. Такива хора се занимават с наркотици, крадат и убиват. Не случайно братовчедът на Марк е бил наръган с нож... В Ямайка „бойното изкуство” е ножът. Много са сръчни и умели в битките с хладното оръжие.


Бобитата се борят с войната между негрите

„Полицаите в Англия се борят срещу войната между негрите от Ямайка и останалите тъмнокожи африканци”, категоричен е Боян Йорданов, който е прекарал 15 години в Лондон. „Марк не е основната причина за размириците в момента. През 1985 г. има случай, при който в същия квартал отново хора от Ямайка хващат и обезглавяват един полицай. Набиват главата му на кол и правят шествие. След това казаха, че били го обичали и затова са го разнасяли из града. Арестуваха шестима тъмнокожи, пуснаха ги 10 години по-късно и всичко приключи. Има

страхотен етнически конфликт

След Втората световна война в Англия пристигат негри от старите колонии на държавата. На Острова има недостиг на работна ръка и народът има нужда от външна помощ, за да се изхрани. Няма свободна работна сила. Най-многобройни са бившите колонии от Ямайка. В момента вече има трето поколение ямайци. Част от тях са се интегрирали, но повечето си живеят в гета, както нашите роми. Там има социални програми, които работят с тъмнокожите, но нещата не се получават и проблемите се задълбочават. Бившите колонии се смятат за отхвърлени от обществото. Имат си свои традиции, които няма как да спазват в Англия заради законите там. Най-новата класа в държавата са кюрди и турци. Те са се обединили срещу негрите и се мразят. Всеки живее със своя манталитет. Обикновено сред негрите не се знае кой е бащата на детето. Преселниците от Ямайка са агресивни и към останалите негри от Африка, като най-голям расизъм проевяват към хората от Барбадос. Другият проблем е, че

полицаите нямат оръжия

В Англия постоянно има допитвания по тази тема, но очевидно обществото не е съгласно да се въведе тази мярка, защото в САЩ имало ченгета, които или се самонараняват, или убиват хора. Полицаите са реклама на самата страна и може би за хората това е по-важно от оръжията. Когато ги спреш, те са с красиви униформи, любезни, упътват те, усмихват се и туристите им се радват, както и самите англичани. В Лондон си има въоръжени групи, които само при нужда реагират. Смята се, че това момче Марк е било следено от тях. Той е убит, защото е стрелял в полицая първи, а той е отвърнал на удара. Куршумът на Марк е заседнал в радиостанцията на бобито, което му е спасило живота”, обяснява сложната ситуация учителят на Дъган.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4738 |14.08.2011 Обвиниха 2-ма за убийствата в Бирмингам . 9| 5535 |13.08.2011 Ал Кайда заплашва света с „българския чадър” . 4| 6385 |13.08.2011 Зелик: Идват "опасни времена" за глобалната икономика . 2| 6077 |12.08.2011 "Меденият месец" свърши - Москва и Киев пред нова газова криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads