Реклама / Ads
18| 5476 |19.12.2011 СВЯТ

Ким Чен Ир почина - хаос в Азия

.
Ким Чен Ир
В Северна Корея ще го наследи третият му син Ким Чен Ун. Борсите в Азия реагираха моментално; Южна Корея постави въоръжените си сили в повишена бойна готовност.
 

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир е починал в събота, докато пътувал с влак, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.  Просълзена водеща в черно, съобщила, че 69-годишният лидер е починал от физическа и умствена преумора по време на инспекционна обиколка.  Скоро след това агенция КЦТА съобщи, че Ким е получил масиран инфаркт във влака. Извършената аутопсия е потвърдила причината на смъртта. Синът на лидера Ким Чен-ун, който е обявен за негов наследник, ще оглави комисията по погребението, което ще бъде на 28 декември.

Смята се, че Ким е претърпял инсулт през 2008 г., но изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии. Предполага се, че енигматичният лидер на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечносъдово заболяване.

Вестта за кончината на Ким Чен Ир идва в момент, когато Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Ким Чен Ир наследи властта от своя баща - издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир Сен, който почина през 1994 г. През септември 2010 г. Ким Чен Ир обяви, че неговият трети син Ким Чен Ун ще го наследи, назначавайки го на високи постове. 


След съобщението за смъртта на севернокорейския лидер Южна Корея постави въоръжените си сили в повишена бойна готовност, а президентът свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщи агенция Йонхап. Според агенцията засега не се наблюдава раздвижване на войски на севернокорейска територия.

 

И индексите на борсите от азиатско-тихоокеанския регион рязко спаднаха след като беше разпространена новината за смъртта на севернокорейския лидер.  Южнокорейският KOSPI загуби 4.87% от стойността си; индексът на Шанхайската фондова борса - SSE Composite, отбеляза спад от 2.5%; понижават се също хонгконгският Hang Seng, както и японските Nikkei и Topix. Заради заплахата от финансова нестабилност в региона в южнокорейското финансово министерство беше свикано извънредно заседание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7955 |29.11.2011 Почина дъщерята на Сталин . 2| 6722 |26.10.2011 Почина "бащата" на изкуствения интелект . 12| 6544 |06.10.2011 Почина Стив Джобс . 1| 5074 |05.08.2011 Италианката Венере почина на 114 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads