Реклама / Ads
4| 5429 |29.09.2010 СВЯТ

Й. Кобзон: Лужков ще съди Русия заради Медведев

.
Уволненият московски кмет Юрий Лужков ще обжалва в съда вчерашното решение на Дмитрий Медведев, с което той беше освободен от длъжност. Това заяви пред Интерфакс известният руски певец и близък приятел на градоначалника Йосиф Кобзон.
 
Медведев уволни политическият ветеран Лужков с безпрецедентен държавен указ във вторник след критични изказвания на столичния кмет. Едно евентуално дело би продължило словесната престрелка между институциите в страната, коментира агенция Ройтерс.

Лужков не е коментирал пред медиите уволнението си, но според негови бивши колеги и юристи, той може да търси правата си в съда. Кметът беше свален от власт след няколко предавания по националната телевизия представиха като корумпирани него и жена му, която е голям строителен предприемач. По думите на Йосиф Кобзон, Лужков му е казал, че ще заведе дело. Според певеца това е „абсолютно безсмислено", но градоначалникът е принципен човек и ще отстоява позицията си до последно.

Като своеобразен отговор на намеренията на Лужков, вестник „Комерсант" цитира неназовани източници, които съобщиха, че следователи проверяват вече бившия кмет и жена му за „незаконна дейност". Според вестника, проверката, която още не е със статут на разследване, е базирана на изказвания на опозиционните политици Борис Немцов и Владимир Жириновски. Последният като цяло подкрепя Кремъл и е непримирим противник на Лужков.

Юри Лужков управлява Москва 18 години, но провокира гнева на Кремъл с критичен коментар, публикуван в пресата в началото на септември. Обжалването на президентския указ ще остави градоначалника на милостта на съдебната система, която и той, и Кремъл винаги са използвали за постигане на политическите и икономическите си цели.

Уволнението му отвори широко вратата за управляващите към постигането на пълен контрол над Москва, най-важният руски град във финансово отношение с бюджет от почти 37 млд. долара. Наблюдатели се опасяват от война за наследството на Лужков, в това число и за строителния бизнес на жена му Йелена Батурина. Дмитрий Медведев трябва да избере нов кмет на Москва от списък, подготвен му от партията на премиера Владимир Путин „Единна Русия". Путин, който спомогна за избирането на Медведев за президент през 2008г, е все по-вероятен кандидат за участие на изборите през 2012г. Той заяви във вторник, че иска да има думата по въпроса кой ще управлява 11-милионната Москва. По думите му, „Единна Русия" все още няма списък с кандидат-кметове, но имената, циркулиращи в руските медии, са на близки съюзници на Путин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7634 |28.09.2010 Медведев уволни Лужков като кмет на Москва . 1| 12299 |23.09.2010 Нови документи за клането край Катин помиряват Полша и Русия . 2| 4684 |14.08.2010 И Щварценегер ще спасява Русия от пожарите . 4| 4637 |12.08.2010 Русия почита черна годишнина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads