Реклама / Ads
46| 7670 |08.04.2015 СВЯТ

Кой загърби и кой ще ръкопляска на парада в Москва на 9 май?

.
Това ще е по-голям парад от миналите
Само месец остава до порада на Девети май на Червения площад в Москва. За отбелязване Деня на победата над фашизма Русия кани гости от много страни – сега са поканени 68 държавни глави, а също така ръководители на ЮНЕСКО, ООН, ЕС и Съвета на Европа.
 
Лидерите на двадесет и пет страни вече са потвърдили своето участие.. Българският президент Росен Плевналиев не е поканен.

На самия парад на Червения площад ще участват 10 блока с представители от чужди армии, пише РИА Новости.

Политическата ситуация в света около Русия, санкциите и ултиматумите разделиха президентите, премиерите и канцлерите дотолкова, че мнозина от тях все още се колебаят в решението си. Някои откровено се безпокоят как ще реагират САЩ и Западът.

Чешкият президент Милош Земан, който все пак ще бъде на Червения площад, даже се скарал с посланика на САЩ, който си позволил да критикува решението му. В отговор Земан заявил, че не може да си представи, че чешкият посланик във Вашингтон ще съветва американския президент къде не трябва да ходи. Земан съобщил също, че вратите на неговата резиденция са затворени за американския посланик.

Президентът на Сърбия Томислав Николич остро реагира на настойчивите съвети от Европейския парламент да не ходи в Москва за Деня на Победата.

На поканата на Русия са откликнали президентите на Индия, ЮАР, Виетнам, Монголия, Египет, ръководителите на Куба, КНР, премиерът на Гърция и президентът на Кипър.

За първи път на Парада на победата в Москва ще пристигне лидерът на КНДР Ким Чен Ун, но визитата на южнокорейския президент Пак Кън Хе все още е под въпрос. Мнозина южнокорейски аналитици отбелязват, че едно възможно посещение на президента им в Русия, независимо от вероятното обществено неодобрение, дава добър шанс за възобновяване на на консултациите на висш е равнище по проблемите на регулиране на ситуацията на Корейския полуостров.


Президентите на Грузия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Швеция и Израел няма да ръкопляскат на парада на 9 май.

Американският президент Барак Обама също няма да присъства на парада поради „натоварения” му график, но официалният представител на Държавния департамент Мари Харф не изключва все пак САЩ да изпратят свой представител.

Канцеларията на британския премиер е съобщила, че Дейвид Камерън също няма да уважи тържествата в Москва.

Френският президент Франсоа Оланд и японският премиер Синдзо Абе засега не са дали окончателен отговор. С отговор на поканата се бави и унгарският президент Янош Адер.

Решението на германския канцлер Ангела Меркел е повече от дипломатично. Тя е отказала да присъства на тържествения парад в Москва на 9 май, но възнамерява на 10 май да прелети в руската столица и заедно с Владимир Путин да положи цветя на гроба на Незнайния воин край стените на Кремъл. Путин приветствал решението й.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6289 |08.04.2015 Две нови версии за смъртта на Литвиненко и Березовски . 7| 4592 |08.04.2015 Москва май вдига ембаргото на храни за Гърция . 2| 4870 |08.04.2015 Гърция махна бомбастичния данък за български фирми . 0| 4695 |08.04.2015 Стотици полети във Франция - отменени заради стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads