Реклама / Ads
0| 4578 |15.04.2015 СВЯТ

Конгресът на САЩ преразглежда споразумението за иранската ядрена програма

.
Американският държавен секретар Джон Кери изрази увереност, че президентът Барак Обама ще може да сключи окончателно споразумение по иранската ядрена програма с Техеран след постигнатото рамково споразумение със световните сили в началото на месеца, информира БНР.
 

При пристигането си в германския град Любек, където днес ще участва във втория ден на срещата на външните министри от Г-7, Кери заяви: Във Вашингтон бе постигнат компромис относно участието на Конгреса. Уверени сме, че президентът ще може да договори споразумение, което ще постигне целта светът да стане по-сигурно място. Всеки партньор тук имаше своята важна роля, за да се намираме в настоящата ситуация.

 

Вчера Сенатската комисия за външна политика одобри законопроект, който дава право на Конгреса на САЩ да се произнесе по бъдещото споразумение с Иран. Съгласно законопроекта Конгресът разполага с до 52 дни да разгледа евентуалното споразумение. През този период американският президент няма да може да вдига наложените санкции срещу Техеран.

 

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран няма да приеме ядреното споразумение с шестте световни сили, ако не бъдат вдигнати наложените санкции срещу страната.

 

В изявление, излъчено по иранската държавна телевизия, Рохани подчерта, че:

Ако не бъде сложен край на санкциите, няма да има споразумение.

Изявлението на иранския държавен глава последва одобрения от американския Сенат законопроект, който дава право на Конгреса на САЩ да се произнесе по бъдещото споразумение с Иран. Рохани определи решението като вътрешен въпрос и заяви, че Техеран преговаря със световните сили, а не с Конгреса.

Иранският държавен глава заяви още, че Иран желае да се сложи край на изолацията на страната чрез конструктивен диалог със света, а не конфронтация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6171 |12.09.2014 Споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна в сила чак през 2015 г. . 11| 6319 |22.04.2014 Споразумението за Украйна - към провал? . 11| 6011 |29.11.2013 Украйна не подписа споразумението за асоцииране с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads