Реклама / Ads
0| 4769 |14.08.2016 СВЯТ

Конгресменка получила неприлични съобщения след хакерска атака

.
Нанси Пелоси
Лидерът на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси каза, че е била залята с неприлични и отвратителни обаждания и есемеси, след като хакер, свързван с Русия, е качил в интернет данни за нейния телефонен номер, както и за телефоните номера на стотици конгресмени и техни сътрудници, предадоха световните агенции.
 
Пелоси изпрати писмо до колегите си от Демократическата партия, в което ги предупреждава да вземат предпазни мерки и да променят телефонните си номера. Тя каза, че вече е в процес на смяна на мобилния си номер. Пелоси призова колегите си да не допускат членове на семействата им да прочетат есемесите, които получават след изнасянето в интернет на личните им данни.

Хакер, нарекъл се Гучифър 2.0, качи в петък в интернет номерата на мобилните телефони и интернет адресите на стотици конгресмени и сътрудници на Демократическата партия. Качената в интернет информация е била открадната, както изглежда, при хакерската атака срещу Комисията на Демократическата партия, събираща средства за кампанията на демократите за президентските и частичните избори за Конгрес.

Други структури на партията, в това число и Националният й комитет също бяха обект на хакерската атака миналия месец.

Пелоси разказа, че научила за изнасянето на личните данни на конгресмените, докато пътувала със самолет от Флорида до Калифорния. Когато машината се приземила, тя започнала да получава голямо количество обаждания и гласови и писмени съобщения, които били неприлични и пошли.

Това е тъжно стечение на обстоятелствата не само за нас, но и за страната ни, каза Пелоси. По-рано тази седмица тя обвини Русия за кибератаката срещу структурите на Демократическата партия и нарече киберпробива електронен Уотъргейт. Така тя направи паралел с незаконното проникване в централата на Демократическата партия през 1972 г., което сложи край на президентското управление на Ричард Никсън.

Хакерът, нарекъл се Гучифър 2.0, е публикувал телефонните номера и имейлите на почти всички демократи от Камарата на представителите, на стотици сътрудници в Конгреса и на известен брой републиканци от Камарата на представителите.

Хакерът е качил онлайн и информация за паролите и имената на акаунтите за известен брой абонаментни услуги на Комитета на Демократическата партия, събиращ средства за кампанията за изборите. Изнесени са и имената на съпругите на някои конгресмени, семейният статус на конгресмените и техните религиозни убеждения.

Всичко това навежда специалистите от разузнаването на мисълта, че хакерът Гучифър 2.0 е физическо лице или група, работещи със или за руското военно разузнаване. Русия отрича да е замесена в пробива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4704 |15.06.2016 Такева: От МОН ме заплашват със съобщения . 0| 4102 |10.06.2016 Twitter замрази милиони акаунти след хакерска атака . 0| 4431 |06.06.2016 Facebook спира достъпа до лични съобщения през мобилния си сайт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads