Реклама / Ads
4| 7040 |08.12.2017 СВЯТ

Кръв и ранени в ”Деня на гнева” в Йерусалим

.
В Стария град на Йерусалим и около него днес се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел. 12 са ранени, 6 са арестувани, предава Ynetnews.
 
Днес е "Ден на гнева" на палестинците след решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, обявен от Хамас. Радикалната палестинска групировка обяви днешния ден за интифадата (от арабски - въстание) на нашия народ срещу окупацията. Масовите безредици започнаха след края на традиционната петъчна молитва.

След като Тръмп обяви своето решение в сряда, в Източен Йерусалим, на Западния бряг и в ивицата Газа вчера  избухнаха безредици и стълкновения на палестинци с израелската армия, има ранени.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим днес богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Йерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Йерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.

Напрежение имаше и пред посолството на Съединените щати в турската столица Анкара. По-късно днес съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание.

Денят в Свещения град започна деня си с молитва и мир. Стената на плача и джамията Ал Акса са свещени места за евреи и мюсюлмани. Денят на гнева поставя крехкото разбирателство на карта. През последната половин година спокойствието в Израел увеличи броя на туристите с близо 2 милиона. Затова днес и те се молят за бъдещето на страната.

Думите към бога ще срещнат решимостта на палестинците.

Хиляди привърженици на палестинците участваха в шествие в турския мегаполис Истанбул в знак на протест срещу решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

​Демонстрантите скандираха лозунги „Йерусалим е наш и ще си остане наш!”, „Долу Америка, долу Израел”. Шествието се събра след петъчната молитва в джамията Фатих в центъра на Истанбул.

Други активисти планират акции на различни места в града и в цяла Турция по-късно днес.

Около 40 палестинци пострадаха в сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра, близо до големия палестински град Наблус на Западния бряг на река Йордан, съобщи телевизионният канал „Ал Маядин”.

Местни жители излезли на демонстрация срещу решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. Израелски войници са разпръснали демонстрантите със сълзотворен газ.

Статутът на Йерусалим е ключов момент в палестинско-израелския конфликт. Израелците завзеха източната част на града по време на войната от 1967. Те настояват, че градът е „единна и неделима” столица на Израел. Палестинците искат да направят източната част на Йерусалим столица на своята държава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4663 |06.12.2017 Десетки ранени при тежка влакова катастрофа в Германия . 0| 3941 |29.11.2017 Влак дерайлира в Испания, има ранени . 0| 5338 |26.11.2017 Бой между фенове на Локо Пд и ЦСКА-София на терена, има ранени и арестувани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads