Реклама / Ads
0| 5858 |13.06.2017 СВЯТ

Криза във Финландия, правителството оцеля

.
Юха Сипиля Източник: БГНЕС
Безпрецедентна политическа криза във Финландия. Премиерът Юха Сипиля разпусна управляващата коалиция след скандал с антиимигрантската партия в нея, отбелязва БНТ.
 

Антиимигрантската формация "Партията на финландците" беше изключена от управляващата тройна коалиция, след като миналата седмица за неин председател беше избран крайнодесният Юси Хала-ахо. Той заема твърда позиция срещу приема на бежанци и призовава страната да излезе от Европейския съюз.

 

Именно това се превърна в причина министър-председателят да поиска изключване на партията от управлението. И докато всички очакваха премиерът да помоли президента да разпусне парламента в последния момент 20 души от "Партията на финландците" се отцепиха и формираха нова група - "Нова алтернатива", която реши да остане в управляващата коалиция.

 

"Имаме нова ситуация и в момента всеки от министрите запазва поста си. Правителството се запазва и ще продължи с досегашната си политика”, каза  Юха Сипиля, премиер на Финландия.

 

"Партията на финландците" е втората най-голяма сила в парламента. Партията, която преди се наричаше "Истински финландци", стана известна с опитите си да осуети спасителните планове, които помогнаха за слагане на край на дълговата криза в еврозоната. За Финландия предсрочните избори са рядкост, страната от десетилетия е управлявана от коалиционни правителства с големи мнозинства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6667 |12.06.2017 Катар преодолява кризата в Залива с доставки през Оман . 0| 6116 |07.06.2017 Ердоган: Изолирането на Катар не решава кризата . 0| 3457 |20.02.2017 Атентат срещу премиера на Либия, той по чудо оцеля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads