Реклама / Ads
3| 6798 |14.02.2010 СВЯТ

Купонът в Рио ескалира, ди Каприо го критикува

.
Участничка в карнавала
Започна главното събитие на карнавала в Рио де Жанейро – невероятното състезания между 12-те най-добри школи по самбо. Това е висшата лига на самбата, а зрелището е неописуемо, съобщават световните агенции.
 

Танцьорите ще мерят сили по бул. „Самбодром”, който е дълъг около 700 метра. Освен специалната комисия, която оценява виртуозните изпълнения, близо 70 000 зрители ще запълнят двете страни на знаменития булевард.
Конкуренцията е изключително жестока, а школите трябва да защитят репутацията си на Мека на танците иначе ще загубят реномето си и могат да фалират. Престижът им е заложен на карта и не се правят никакви компромиси, твърди Едуардо Жозе, който вече 40 години следи как се раззвива конкуренцията през карнавалните дни и състезанията.
Стартът на бразилските карнавали бе даден в събота. Цялата страна е във властта на празничното настроение и ритми. Купонът обаче е най-шумен и най-пищен в Рио де Жанейро.

Кметът Едуарду Паес в присъствието на хиляди жители на Рио, туристи от цял свят и журналисти връчи ключовете от града на фолклорния домакин на празника, пълничкия Крал Момо, кралицата на Карнавала и двете „принцеси”. Ритуал, който се повтаря всяка година. В поздравителното си слово кметът подчерта, че в следващите дни който иска да го намери, да го търси на бул. „Самбодром”. Предупреди също, да не го занимават с проблеми, които могат да почакат поне седмица.
Тази година в ролята на крал Момо е Милтон Родригес Джуниор, който ще открива карнавалните дни и навсякъде ще бъде придружаван от знойни мулатки в оскъдни дрешки, известни като „принцесите”.

Първи по улиците преминаха детските школи по самба. В Бразилия това се счита за най-висока семейна чест, децата да дефилират в празнични костюми пред множеството.


Целият град вече е потопен в празничния ритъм. Карнавалът ще продължи до 17 февруари, когато започва Великият пост за католиците.

Карнавалите в Бразилия са огромен бизнес. Хиляди туристи пълнят хотелите и ресторантите в страната. Много бразилци по време на фиестите не ходят на работа, излизат в отпуск и харчат специално спестени за тези тържества пари. Купонът е нон-стоп, всички участват без да пестят сили и енергия. Очаква се в карнавалите тази година да участват над 5 млн души. Това е най-масовият купон в света, изчисляват статистици.

В североизточния град Салвадор, който всяка година оспорва титлата на Рио за най-весел карнавал, хората буквално са лягали по улиците, за да подремнат малко след цяла нощ танци, съобщава полицията.


Големият празник, както обикновено, е в Рио. Там са световни знаменитости, между които Мадона, Бионсе и Парис Хилтън.
Мадона вече пристигна в Рио, придружена от голям екип. Покрай купона тя е организирала събиране на помощи за благотворителната организация Success for Kids.
В същото време стана ясно, че актьорът Лионардо ди Каприо е отменил пътуването си в Рио. Аргументите му били, че не е много морално да се веселиш, когато хората в Хаити продължават да се борят с последствията от съкрушителното земетресение, отнело живота на около 200 000 души. Той призова за повече милосърдие и по-скромни тържества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4827 |14.02.2010 Тимошенко vs Янукович в съда . 0| 4765 |13.02.2010 НАТО щурмува талибани в Южен Афганистан . 5| 5182 |13.02.2010 Нови протести заради Мохамед . 1| 5134 |12.02.2010 Осъдиха полски политик за сексуален тормоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads