Реклама / Ads
1| 5828 |26.01.2014 СВЯТ

Лидери на опозицията в Украйна отказаха високи постове (Видео)

.
Украинският опозиционен лидер Арсений Яценюк Източник: Булфото
В събота украинският президент Виктор Янукович и представители на опозицията се срещнаха, с цел преодоляване на политическата криза в страната. Украинският опозиционен лидер Арсений Яценюк заяви тази нощ, че започналите преди два месеца антиправителствени протести ще продължат въпреки предложението на президента Виктор Янукович към него да оглави правителството, предаде АП.
 

Пред многохилядното множество на Площада на независимостта в центъра на Киев Яценюк каза, че опозицията по принцип е готова да поеме ръководството на Украйна, но президентът трябва да изпълни още няколко условия и затова преговорите с него ще продължат.

"Вторник е съдбовен ден", огласи на площада Яценюк по повод насроченото за този ден извънредно заседание на парламента. Той добави, че на това заседание ще се обсъжда отменяне на законите, които криминализират неразрешените демонстрации. "Ние не вярваме на нито една дума. Вярваме само на действия и резултати", каза Яценюк, член на ръковоството на партията на експремиера Юлия Тимошенко "Баткившчина" (Отечество).

По-късно на пресконференция опозиционният лидер обясни: "Ние не отхвърляме предложението, но не го и приемаме. Водим сериозни консултации сред трите опозиционни партии". Яценюк каза още, че опозицията ще настоява да бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС и да бъдат освободени политическите затворници, вкл. Тимошенко.

Освен Арсений Яценюк - от името на "Баткившчина" - преговори с президента водят лидерите на "Украинския демократичен алианс за реформи" (УДАР) Виталий Кличко и на националистическото Общоукраинско обединение "Свобода" Олег Тягнибок. На митинга Кличко заяви, че опозицията продължава да настоява за предсрочни президентски избори, предаде АП.

Около час след речите на тримата лидери пред хилядите на Площада на независимостта демонстранти атакуваха т. нар. Украински дом на разположения наблизо площад "Европейски", в който вчера се бяха настанили неколкостотин бойци от специалните части "Беркут". Протестиращите искат полицаите да освободят сградата и им обещават да ги оставят да я напуснат безпрепятствено.

След неколкочасова обсада от демонстранти около 200 бойци от специални полицейски части напуснаха тази нощ т.нар. Украински дом, предаде ИТАР-ТАСС. Към един часа след полунощ местно време група протестиращи направи опит да нахлуе в сградата, в която вчера се бяха настанили служители от спецчастите "Беркут". Демонстрантите вероятно бяха решили, че полицаите ще направят опит да ударят в тил участниците в протестната акция на съседната улица "Грушевски", отбелязва агенцията.

Агенцията допълва, че в преговорите за снемането на обсадата вероятно е участвал лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8024 |23.01.2014 Украйна на ръба на гражданска война, днес е срокът за оставка на кабинета (на живо) . 3| 8288 |22.01.2014 Гражданска война в Украйна ?! . 9| 6678 |20.01.2014 Кървава нощ в Украйна: Стотици ранени и десетки задържани . 2| 5652 |18.12.2013 САЩ обмисля санкция за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads