Реклама / Ads
0| 3972 |25.03.2017 СВЯТ

Лидерите на ЕС в Рим: Европа е нашето общо бъдеще

.
„Европа е нашето общо бъдеще”. Това записаха лидерите на ЕС в декларация, подписана на тържественото честване на 60-годишнината от подписването на Римските договори в италианската столица.
 
Церемонията събра президенти и премиери на 27-те страни от ЕС, както и председателите на европейските институции. България бе представлявана от държавния глава Румен Радев.

Британският премиер Тереза Мей, която възнамерява да започне процедурата по „развод” с ЕС в сряда, не присъства на честванията.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер декларацията създава условия за нарастващ оптимизъм. По думите му документът е добро начало за широка дискусия за бъдещето на Блока след напускането на Великобритания.

“Днес подновяваме нашите обещания и потвърждаваме ангажимента си за единен и неделим ЕС”, каза Юнкер.

"Европа или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо. Единството на Европа не е бюрократичен модел. То е пакет от общи ценности и демократични стандарти”, коментира и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред журналисти, че лидерите са искали да отговорят на безпокойството на хората за икономиката, имиграцията и военните заплахи с “Европа, която защитава”.

В Рим българският президент Румен Радев увери, че като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия европейски проект. "Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения", каза Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Според Радев приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. „Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи.
За 60-ия рожден ден: Ще има ли декларация за "рестарт" на ЕС? Засилени мерки за сигурност в италианската столица за тържествата по повод годишнината от подписването на Римските договори

„Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС", посочи още президентът.
Центърът на Рим беше празен заради драконовските мерки за сигурност
Снимка: Десислава Минчева

След терористичната атака в Лондон мерките за сигурност в италианската столица бяха изключително засилени.

В Рим се очакват и протести на поддръжници и противници на ЕС.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4209 |25.03.2017 Станишев в Рим: ПЕС ще се бори за силна, справедлива и социална Европа . 9| 5401 |25.03.2017 Егерт: Кремъл иска да види Европа ”на различни скорости” . 0| 3614 |22.03.2017 Фронтекс пренасочва ресурси от Централна Европа към българо-турската граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads