Реклама / Ads
0| 4630 |10.02.2020 СВЯТ

Лондон обяви коронавируса за непосредствена заплаха за общественото здраве

.
Източник: БГНЕС
Британското министерство на здравеопазването обяви днес, че разпространяването и предаването на новия коронавирус представлява ”сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве”.
 

Този ход дава на правителството допълнителни пълномощия в борбата срещу разпространяването на заразата. Министерството определя две болници - "Ароуи парк хоспитъл" и "Кентс хил парк" - като места за изолиране на болните и обявява град Ухан и провинция Хубей в Китай за "заразени зони", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Досега в Обединеното кралство са регистрирани четири случая с коронавирус. Британците, пристигнали от Ухан, са поставяни под карантина за 14 дни.

Има риск коронавирусът да се разпространява извън Китай от хора, които не са пътували никога в тази страна, заяви вчера ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

 

"Наблюдават се притеснителни случаи на разпространение на коронавируса от хора, които не са пътували" в Китай, написа в Туитър Гебрейесус.

Според него тези случаи може да са признак на по-сериозно разпространение на вируса в страни, различни от Китай.

 

Макар разпространението на вируса извън Китай да изглежда по-скоро умерено, ръководителят на СЗО предупреди, че то може да се ускори.

 

"Изолирането (на вируса) остава наша цел, но всички страни трябва да използват възможността, създадена от стратегията за изолиране, за да се подготвят за евентуалното идване на вируса", каза Гебрейесус.

 

В Китай коронавирусът отне живота на 980 души. Броят на заразените е 40 000, съобщиха китайските власти.

 

Броят на чужденците, заразени с новия коронавирус, в Китай пък нарасна на 27 души; двама от тях починаха, а трима оздравяха, съобщи днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан.

 

Пекин вече е информирал за починалите чужденци съответните държави. Единият е етнически китаец, гражданин на САЩ.

 

На лечение в Китай остават 22 чужденци, разболели си от новата пневмония. Миналата седмица китайското външно министерство информира за 19 заразени чужди граждани, без да съобщи за смъртни случаи.

 

Междувременно стана ясно, че пробите на мъжа, приет в неделя вечер в солунска болница с подозрения за инфекция с новия коронавирус, са излезли отрицателни, съобщава гръцкият вестник "Елефтерос типос" в електронното си издание. Мъжът, който е пътувал до Китай през декември, е бил приет в неделя вечерта в солунската болница АХЕПА със симптоми на инфекция на горните дихателни пътища, подобни на тези, които предизвиква новият коронавирус. Той е бил поставен незабавно под карантина и е бил подложен на нужните изследвания. Резултатите от тях са излезли отрицателни за новия коронавирус.

 

Това е вторият случай в Солун, в който пациент се изследва за съмнения за новия коронавирус. При първия път тревогата също се оказа неоснователна.

В същото време платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем "Еърбиенби" (Airbnb) спря резервациите за Пекин до 29 февруари, след като властите съобщиха, че новият коронавирус е отнел живота на над 900 души в страната, предаде Ройтерс.

 

Компанията оповести в комюнике по електронната поща, че заради избухналата епидемия от новия коронавирус и указанията на местните власти за краткосрочното отдаване на жилища по време на извънредното положение за общественото здраве спира резервациите за всички обяви на платформата за Пекин. Това се отнася за настаняване от 7 до 29 февруари 2020 година.

 

Решението е само за Пекин, заяви говорител за Еърбиенби Китай, добавяйки, че компанията следи ситуацията и работи като спазва указанията на местните власти

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4788 |04.02.2020 Над 20 000 са вече заразените с коронавируса . 1| 5237 |30.01.2020 Лоша шега? Карикатура на коронавируса скара Китай и Дания . 0| 4293 |24.01.2020 Китай под блокада заради коронавируса. Жертвите вече са 26 . 0| 4334 |23.01.2020 СЗО засега няма да обявява международно извънредно положение заради коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads