Реклама / Ads
14| 5800 |27.02.2011 СВЯТ

Македония прави компромис с името си

.
Македонските власти са готови на компромис с Гърция в спора за името на страната. В официално писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун македонският министър на външните работи Антонио Милошоски предлага до официалното наименование на страната - Република Македония в скоби да пише Скопие.
 

Писмото до Световната организация е изпратено преди десетина дни. "Официалните власти в Атина инвестират много средства, сили и енергия в дипломацията за да представят пред света Македония като държава, която пречи при намирането на решение на този 20-годишен спор", каза Милошоски. Според него по този начин Република Македония доказва, че прави много компромиси и отстъпки. Това е доказателство за готовността на властите в Скопие да намерят решение на спора, каза още македонският външен министър.

Милошоски подчерта, че ако Гърция приеме това предложение в Македония ще бъде организиран референдум и гражданите ще имат възможност да изразят своето отношение към това предложение. "Ние сме категорични, че гражданите трябва да вземат отношение при решаването на спора и това трябва да стане на референдум", каза още дипломат №1 на Македония.
Новината за писмото идва само няколко дни след разговорите на премиера Никола Груевски в САЩ с държавния секретар Хилари Клинтън и вицепрезидента Джон Байдън. Според македонските медии един от основните въпроси, който бил дискутиран, по време на разговорите във Вашингтон е бил спорът за името, който блокира членството на Македония в ЕС и НАТО.

Министърът на външните работи на Македония Антонио Милошоски днес ще замине в официално посещение в Чехия, съобщават македонските медии. Предвидено е Милошоски да се срещне с неговия чешки колега Карел Шварценберг, с когото ще обсъдят политическите и икономическите отношения между двете страни, както и сътрудничеството в процеса на интеграция на Македония в ЕС и НАТО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5116 |21.02.2011 Правителствената сграда в Триполи гори . 1| 5424 |21.02.2011 ЕС помага на Италия да се справи с имигрантите . 3| 5052 |17.02.2011 САЩ: Македония и Гърция да се оправят сами! . 2| 5761 |06.02.2011 Преговори между „Мюсюлманските братя" и правителството на Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads